Hlavní obsah

Úraz na náledí. Kdo nese odpovědnost?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náledí a pády potrápily v posledních dnech řadu lidí, kteří se pokoušeli jít do práce, k lékaři či na nákup. Často to skončilo i pádem a zlomenými končetinami. Oproti řadě mýtů za neposypané chodníky nenesou odpovědnost majitelé domů, ale dané město či městská část. Po nich je pak případně potřeba vymáhat škodu za úrazy. I to ovšem má svá pravidla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Asi před patnácti lety byla zrušena povinnost majitelů a nájemců domů odstraňovat sníh a led na svých chodnících,“ řekl Novinkám advokát Arthur Braun z bpv Braun Partners. Povinnost se pak přenesla na vlastníky chodníků, ve většině případů na obce.

Podle zákona o pozemních komunikacích je totiž vlastníkem chodníků, ale i cest pro auta, které mezi nimi vedou, právě obec, na jejímž území se nacházejí. Odborně se jim říká místní pozemní komunikace.

Výjimkou je například příjezdová cesta k rodinnému domu, která je za plotem a není veřejně přístupná.

Jarní prázdniny vyjdou na českých horách výrazně levněji než v zahraničí, tvrdí analýza

Finance

„Vlastník místní komunikace musí vykonávat její správu, která zahrnuje zejména pravidelné a mimořádné prohlídky, její údržbu a také opravy. Například tedy i zimní údržbu,“ uvedl Braun. Jinými slovy by mělo město chodník posypat nebo posolit, aby neklouzal a nedošlo na něm případně k něčímu zranění.

Jinak má povinnost hradit lidem škodu, která jim na zledovatělé cestě kvůli pádu vznikne.

Prokazování může být složité

Má to ovšem své háčky a prokazování může být složité. „V případě pádu na zledovatělém chodníku soudy zkoumají také případné spoluzavinění poškozeného chodce,“ upozornil Braun. Podle Ústavního soudu je například potřeba zohlednit, zda měl zraněný chodec obuv s protiskluzovou podrážkou nebo zda se v den pádu a několik dní před ním teploty již pohybovaly pod bodem mrazu. Jinými slovy pokud máte při pádu na náledí na noze tenisky s letní podrážkou, máte smůlu.

„Soudy mají také povinnost zkoumat, zda a v jakém rozsahu vlastník prováděl zimní údržbu,“ dodal Braun.

I tak by to ale lidé neměli dopředu vzdávat. Pakliže upadnou a zraní se, je nezbytné celý incident důkladně zdokumentovat: „Pokud jste přesvědčeni, že jste sami nemohli úrazu nijak předcházet, je klíčové zajistit důkazy. Z nich by mělo být zřejmé, jaký úraz se stal, přesné místo incidentu, datum a čas, kdy k úrazu došlo, a rovněž stav chodníku či komunikace v době pádu,“ radí Irena Jakobová, specialistka na pojištění ze společnosti FinGO.

Tohle všechno lze doložit fotodokumentací, například mobilním telefonem. „Dobré také je zajistit si i svědecké výpovědi kolemjdoucích, případně zavolat městskou policii, která místo úrazu zdokumentuje,“ dodala Jakobová.

Pád rampouchu ze střechy

Neznamená to ovšem, že by vlastníci domů neměli v zimě žádné povinnosti. Je totiž možné se setkat se situací, kdy ze střechy domu spadne rampouch, led nebo sníh a poškodí zaparkované auto nebo zraní kolemjdoucího chodce. Majitelé nemovitostí by tak měli dohlédnout na údržbu střech nebo jí někoho pověřit, aby se tak nestalo. Pouhé upozornění na padající led či sníh totiž nemusí stačit. Ohrazení chodníku se pak může vykládat jako omezení přístupu k veřejnému prostranství.

„Za škodu způsobenou spadnutím sněhu nebo ledu ze střechy je pak v souladu s občanským zákoníkem v první řadě odpovědná osoba, která měla mít nad věcí náležitý dohled. Například nájemník domu, případně společenství vlastníků jednotek,“ uvedl Braun. Pokud nelze určit člověka, který měl mít nad věcí náležitý dohled, odpovědný je vždy vlastník domu.

Zranění na sjezdovce? S náhradou škody pomohou fotografie i svědci

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám