Hlavní obsah

Úplatky na obchodním rejstříku se vymýtily, šejdíři ale krouží dál

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úplatky se na obchodním rejstříku podařilo vymýtit, protože je už nemá valný smysl dávat. Jenže šejdíři, kteří podnikatelům slibují za úplatu kdeco, to nevzdávají a krouží kolem něho dál. Právu to řekl předseda městského soudu v Praze Jan Sváček v reakci na otázku, zda se někde podařilo vymýtit korupci, když se o boji proti ní pořád tolik hovoří.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Obecně platí: kde jsou fronty, tam stojí v řadě i korupce. Příkladem byl obchodní rejstřík. Před deseti lety trval zápis dva tři měsíce, někdy i déle,“ uvedl Sváček s tím, že to svádělo ke korupci.

Mohlo by to trvat jenom pár minut

„Nastavili jsme nový systém organizace práce, vybavili rejstříková pracoviště moderní technikou. Místo soudců dělají většinu úkonů soudní úředníci, což je levnější a mnohem rychlejší,“ vypočítává Sváček.

„Potenciální úplatky jsme prostě tím tempem vytlačili. Kdyby se ještě zlepšila legislativa, abychom nemuseli tisknout stohy papírů s údaji, které v počítačích máme, trval by zápis v obchodním rejstříku jen pár minut,“ dodal Sváček.

Přesto se ale podle něho dodnes objevují podivní poradci, kteří shánějí klienty a nabízejí jim přednostní vyřízení zápisu. „Přesvědčují žadatele, že s úplatkem nebo jakýmsi poplatkem to půjde rychleji a bez jakýchkoliv překážek,“ řekl Sváček.

Ledovec, s. r. o. za 17 tisíc

Každopádně jsou firmy, které se specializují na zakládání prázdných společností, a nabízejí k nim i virtuální sídlo, respektive kancelář.

Za takové prázdné skořápky se platí podle toho, jak dlouho už jsou zapsány, a to zhruba od 20 do 100 tisíc korun. Možné je si nechat založit i firmu po internetu během patnácti minut. U nás to ještě tak rychle nejde, v daňových rájích ano.

Podle České kapitálové informační agentury (ČEKIA) také objem registrovaného kapitálu tuzemských firem, který je ovládán z daňových rájů, v loňském roce vzrostl o dalších bezmála 12 procent.

Takto založené firmy využívají především podnikatelé, kteří potřebují mít co nejrychleji právní platformu, na níž chtějí rozjet svůj byznys, a kteří chtějí, aby firma měla pokud možno delší formální historii.

A tak třeba už za sedmnáct tisíc korun se takto na internetu ke koupi nabízejí stovky firem, namátkou třeba Komfort Company, BP Management, Kasaposki, Finkarr, či dokonce firma Ledovec, s. r. o.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám