Hlavní obsah

Udržet si kondici stojí měsíčně tisíce, mnohdy je to ale klíč ke kariéře

Právo, Jiří Vavroň

Vypadat mladě a v kondici se stává ve stále větším počtu firem podmínkou pro získání, ale hlavně udržení práce. Jakmile se o někom ve firmě začíná říkat – ten zestárl, ztloustl, vypadá sešle, už to není, co to bývalo, začíná na sobě šetřit atd., může si začít pomalu hledat nové místo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Při propouštění je totiž zpravidla první na řadě. Mnozí muži a ženy po třicítce proto investují do udržení mladistvého zjevu tisíce měsíčně a jsou ochotni podstoupit i neskutečné zákroky a změny na své vizáži či těle, aby vypadali, že jsou v kondici.

Například jen jedna hodina cvičení s trenérem stojí od 250 do 700 korun. Plastika obličeje také 60 tisíc. Permanentka do fitness 7,5 tisíce. Fitness centra, parašutistické školy, módní butiky, ale i plastické chirurgie přesto praskají ve švech a zažívají zlaté časy i přes celoevropský ekonomický útlum a hrozby recese.

Vypadat dobře je podmínkou i pro taková povolání, kde by se zdálo, že rozhodují jiné kvality než zjev – například u operní zpěvačky. „Musíte mít nejen hlas, to už nestačí, musíte vypadat, dokud to jde, i jako manekýna,“ řekla Právu pětačtyřicetiletá mezzosopranistka. Středoevropské zpěvačky totiž musí čelit expanzi mladých a krásných ruských operních zpěvaček.

Kult mládí zde stále funguje, potvrzují psychologové. Lidé se v současnosti nejvíce bojí nemoci a po ní přibývajících let. Proto o sebe pečují nejen ženy, ale stále častěji i muži, kterým již došlo, že otahané (neznačkové) triko a (neznačkové) džíny s botami z tržnice jsou sice pohodlné, ale i rizikem, že nebudou pro firmu shledáni atraktivními.

Šaty to začíná

„Leze to do peněz,“ říká pětatřicetiletý manažer mezinárodní auditorské společnosti, „ale žiji sám, nemusím živit dítě a ženu, tak prostě všechny peníze investuji do sebe.“

Pánská móda se v poslední době stává důležitým motorem růstu prodeje luxusního zboží, shodují se zástupci předních výrobců luxusní pánské módy. Muži stále více utrácejí za luxusní oblečení a podle manažerů tento trend bude pokračovat i nadále.

Kvalitní oblek pořídíte od deseti tisíc, košile cenově začínají na tisícikoruně. Boty přijdou na tři až pět tisíc. Je samozřejmé, že musíte mít kvalitní oblečení i na sport, do fitness, protože se zde setkáte se svými výše postavenými kolegy z práce, kteří mohou mít vliv na vaši další kariéru. V teplácích ze stánku neoslníte.

Je třeba mít značkové tričko (1200 Kč), stylové kalhoty (2500 Kč), ale i ponožky – ty skutečně trendy vyjdou i na 1200 korun za pár. Následuje masáž, nejlépe thajská, která vás udrží ve formě, kvalitní pánská kosmetika – toaletní voda alespoň za 1500 korun. Není možné být viděn na kole, které stálo méně než 12 tisíc. Příjezd starou škodovkou na firemní společenskou akci se rovná kariérní sebevraždě.

Úpravy za desetitisíce

Ženy utrácejí za plastickou chirurgii. Klasická modelace prsou vyjde na 56 až 80 tisíc. Na plastické kliniky ale míří vedle žen i stále více mužů.

Zadarmo není ani úprava víček, na kterých se pozná skutečný věk. Jejich úprava přijde ženy i muže na 11 tisíc (horní) a 12 tisíc korun (dolní víčka).

Stoupenci rodin lomí rukama

Za úpravu nosu zaplatíte 35 tisíc korun. Odstranění povislé kůže na těle stojí kolem 40 tisíc, úprava víček a podbradku může ženu a muže přijít na 66 tisíc korun.

Zastánci rodin s dvěma a více dětmi lomí rukama. Místo aby mladé ženy a muži investovali do vztahu, do rodiny a dětí, investují do sebe. Tak dlouho, až si zvyknou na samostatný single život, přestanou být ochotní pro druhého obětovat čas, peníze.

Nakonec nemají pro pracovní nasazení, následné pěstování figury a udržování váhy čas na to, aby se seznámili s normální dívkou, která by měla jiný životní program než péči o sebe.

Jenže podle personalistů to není všechno. Vedle dokonalého zjevu, přijatelné váhy a mladistvého ducha, kterého padesátník dokazuje třemi seskoky z letadla ročně, je třeba si zvyšovat kvalifikaci.

Spokojeni jsou i zdravotníci. Když se někdo o sebe stará, cvičí, je to pro jeho zdraví a dlouhý věk rozhodně lepší, než kdyby kouřil a pil svých deset plzní denně. Stejně prospěšná je i dobrá osobní hygiena.

Reklama

Výběr článků

Načítám