Hlavní obsah

Triky a fígle realitních kanceláří: Odhalte je včas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina realitních kanceláří je solidních a klienti nemají důvod si na jejich služby stěžovat. Bohužel najdou se i takové, které používají nejrůznější triky, na něž je třeba si dát pozor. Ve spolupráci s odborníky ze spotřebitelské organizace dTest přinášíme několik tipů a rad, které vám mohou pomoci nečestné jednání včas odhalit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Primární rolí realitních kanceláří je zprostředkování koupě a prodeje či pronájmu nemovitosti mezi kupujícím a prodávajícím, resp. mezi nájemcem a pronajímatelem. Za své služby si účtují provize, které mimochodem dosahují vysokých částek.

V současné době však může jako realitní zprostředkovatel pracovat prakticky kdokoliv. Nejen že zatím stále chybí definice realitního zprostředkování, zároveň nejsou ani stanovena žádná pravidla pro výkon činnosti zprostředkovatelů.

Tajný agent

V nabídkách realitních webů můžete občas narazit na inzeráty tzv. ukradené. Makléř si „vypůjčí“ cizí fotografie a popis nemovitosti a na majitele nemovitosti se obrací až v okamžiku, kdy „má kupce“. Někdy sám se zájemcem absolvuje prohlídku, aniž by vlastníka upozornil, že chce byt či dům dále zprostředkovávat.

Spotřebitelé se na nás obvykle obracejí se stížnostmi na nevrácení rezervačního poplatku nebo nesprávné informování o ceně nemovitosti a výši provize
Lukáš Zelený, dTest

Jak této nekalé praktice nenaletět? „Jako zájemci o nemovitost chtějte po makléři vidět zprostředkovatelskou smlouvu. Jako vlastníci zakažte šíření fotografií, pokud si je na prohlídce tzv. kupec pořizuje. Podobně si dejte pozor, zda o rezervaci nemovitosti ví její vlastník a souhlasí s ní,“ doporučil Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Fiktivní nabídka

Zajímavá nemovitost za výhodnou cenu, ale kupodivu, ač jste volali hodinku po zveřejnění, je už pryč.

Ovšem realitní makléř je velmi vstřícný a okamžitě se vám snaží nabídnout podobně krásný byt hned vedle původní nemovitosti má. Je sice trochu menší a o trochu dražší, ale určitě se vám bude líbit. Pak už je to na vás, zda se rozhodnete jít podívat na byt, který byste jinak asi ani vidět nechtěli.

Provize

Za úspěšné sjednání smlouvy má zprostředkovateli pochopitelně nárok na odměnu. Kdo ji platí, v jaké výši, a hlavně za co konkrétně, si ale domluvte dopředu. Může se stát, že provizi platí jak kupující, tak prodávající.

U koupě nemovitosti si všimněte, že výše rezervační zálohy většinou odpovídá výši provize. Dejte si proto pozor, jak je domluveno případné započítání zálohy na úhradu celkové ceny a jaké jsou podmínky vrácení zálohy. To, že proběhne rezervace, ještě nemusí znamenat, že se dohodnete na znění smlouvy.

„V případě nájmu si realitní kancelář obvykle bere provizi ve výši jedné měsíční platby. Dobře se ujistěte, co vám makléř předkládá – zda jde o jedno běžné, nebo první výrazně zvýšené nájemné. Cenu za své služby by měl samozřejmě uvádět jako konečnou, včetně všech daní a poplatků,“ uvedl Zelený.

Exkluzivita

Významným ustanovením smlouvy o zprostředkování, ale i pastí na nepozorné, může být takzvaná doložka exkluzivity. Ta realitní kanceláři zaručuje výhradní právo nabízet nemovitost. Pokud se po dobu platnosti doložky nemovitost prodá nebo pronajme, náleží za to kanceláři odměna bez ohledu na skutečnost, zda zájemce našla sama, nebo ne. Krátká exkluzivita nemusí být na škodu, pokud se realitní kancelář chová fér.

„V minulosti byla ale praxe spíše opačná. Realitní kancelář nechala klienty podepsat smlouvy s doložkou exkluzivity, nemovitost umístila na svůj web a víc už se o nic nestarala. Prodávající si kupce našli sami, ale s překvapením zjistili, že musí i tak zaplatit provizi realitní kanceláři. Rozhodčí doložka ve smlouvě zaručovala, že spor bude řešit rozhodce, kterého faktická činnost realitky nebude příliš zajímat,“ doplnil Lukáš Zelený.

Neetické rozhodčí doložky jsou sice již zakázány, spotřebitelé jsou tak chráněni proti překvapivým ustanovením smluvních podmínek a nepřiměřeným ujednáním ve smlouvě, i tak je ale dobré otázku exkluzivity zvážit.

Falešný kupec

Služeb realitky jste sice nevyužili, prodej nemovitosti jste inzerovali sami, najednou vám ale zavolá neznámý realitní makléř, že pro vás má kupce, který chce nemovitost co nejdříve vidět.

Prohlídka vypadá znamenitě, klient se tváří solventně a projevuje velký zájem. Na konci se rozloučí, že zbytek nechá na makléři. Ovšem ten vám předá připravenou zprostředkovatelskou smlouvu s nenápadnou doložkou exkluzivity. Po tajemném kupci se pak slehne zem, ovšem realitka může vaši nemovitost dál nabízet a kasírovat provize. Podobné podvody řeší i trestní soudy.

Špatnou zkušenost si nenechte pro sebe

Pokud jste se s podobnými triky a nekalými praktikami setkali, můžete se o svou zkušenost podělit či na realitní kancelář nebo zprostředkovatele podat stížnost přes webový formulář na adrese www.VaseStiznosti.cz. Jedná se o bezplatnou službu provozovanou dTestem a sloužící k mimosoudnímu urovnání sporů.

„Spotřebitelé se na nás obvykle obracejí se stížnostmi na nevrácení rezervačního poplatku nebo nesprávné informování o ceně nemovitosti a výši provize. Často se podaří dospět ke smírnému řešení. Pokud ale podnikatel dobrovolně k nápravě nepřistoupí, nezbývá poškozeným nic jiného než kancelář žalovat,“ dodal Zelený.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám