Hlavní obsah

Tři pětiny Čechů mají naspořeno na investice do úspory energií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úspora energií hýbe českými domácnostmi. Češi plánují i letos investovat do úprav, které sníží náklady na energetický provoz domu nebo bytu, ve kterém žijí. Tři pětiny lidí už mají na investici naspořeno.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

V každé druhé české domácnosti, jak ukázal aktuální průzkum agentury Ipsos pro Modrou pyramidu, plánují letos provést nějaké úpravy s cílem uspořit co nejvíce na spotřebě drahých energií.

Ve čtvrtině domácností tyto úpravy probíhají v rámci již naplánované rekonstrukce domu nebo bytu.

Dominují pak především plány na řešení pro snížení spotřeby elektřiny či plynu v domácnosti (30 procent). Investovat do levnějšího vytápění plánují v pětině domácností. Komplexní řešení snížení nákladů na provoz domácnosti se chystají financovat v každém šestém bytě či domě. Češi zvažují i zateplení budovy či výměnu oken, ale i investice do úspornějšího ohřevu vody (shodně 15 procent).

Foto: Novinky

Do čeho chtějí Češi ve svých domácnostech investovat

O zelenou dotaci je možné žádat opakovaně

Finance

„Většina domácností se zaměřuje spíše na jednu konkrétní oblast a pouze necelá pětina chce řešit úsporu energií komplexně. Z naší zkušenosti však víme, že investice například jen do zdroje vytápění bez návazných opatření, jako je výměna oken nebo zateplení, nemusí vést k dostatečným úsporám, které by byly k vynaložené investici adekvátní,“ doplnil Ondřej Šuchman z Komerční banky.

Nejčastěji padnou úspory

Financovat svou investici na úsporu energií čistě z vlastní kapsy se chystají tři pětiny Čechů. Čtvrtina plánuje alespoň na část investice využít některou z dotací a každý šestý si chce vzít úvěr.

Nejčastěji lidé zvažují investovat částku do půl milionu korun.

Investice do úsporného bydlení lidé často odkládají kvůli vysokým nákladům a dalším překážkám, ukázal také průzkum. Přibližně polovina respondentů se kromě pořizovací ceny obává i dlouhé doby dodání zařízení.

Finanční ústavy nabízejí zájemcům o investice do úsporných opatření ve svých domácnostech speciální úvěry. Stavební spořitelny mohou na energetické úspory nebo rekonstrukce poskytovat úvěry se splatností až 25 let, mají zároveň nižší úrokové sazby než běžné spotřebitelské úvěry, a přitom nevyžadují zástavu nemovitostí nebo ručitele.

Anketa

Investujete letos do energetických úspor?
Ano
18,6 %
Ne
81,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4873 čtenářů.

Domácnosti mohou na energetické úspory získat od státu statisíce

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám