Hlavní obsah

„Trenkové teplo“ vyjde domácnost draho. V chodbě se nemusí topit vůbec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vytápět domov tak, aby v něm mohl člověk chodit jen ve spodním prádle, vyjde rodinu na tisíc korun ročně navíc. Stavebníci připomínají, že „trenkové teplo“ není nutné. Dříve tak lidé své chalupy a byty nevytápěli.

Foto: Envato elements

Mnohé byty vytápějí jejich obyvatelé až na 24 stupňů a pak se diví vysokým platbám za teplo.

Článek

„Značný rozdíl ve vyúčtování může udělat i malé snížení teploty v interiéru. Snížením o jeden stupeň lze ušetřit zhruba šest procent energie. Je však nutné zmínit, že tento výpočet platí pro celou budovu, ne pro jednu bytovou jednotku,“ uvádí Petr Valeš ze společnosti JRD, která se zabývá výstavbou.

Přílišným vytápěním se navíc podle lékařů snižuje imunita. Pocit tepelné pohody je velmi individuální a záleží i na tom, zda člověk doma sedí nebo se pohybuje a něco dělá. Někomu je příjemně v mikině a 17 stupních v obývacím pokoji, jiný v tu chvíli mrzne a chce topit alespoň na 24 stupňů.

V každé místnosti jiná teplota

„V každé místnosti je ideální jiná teplota. V obývacím pokoji by se měla v zimě pohybovat kolem 21 až 22 stupňů Celsia. Ložnice a dětské pokoje snesou o tři až pět stupňů méně. Nejtepleji by mělo být v koupelnách, naopak v kuchyni můžete ubrat na 18 stupňů, vyhřeje se při vaření či pečení,“ radí na svých stránkách finská developerská společnost YIT.

Chlácholení vlády je mimo. Elektřina výrazně zdraží statisícům rodin

Ekonomika

V chodbě není potřeba topit skoro vůbec, skrze ni se obvykle jen prochází do dalších pokojů. „Klidně zde vytápějte jen na 10 až 15 stupňů,“ uvádí YIT.

Pocitová teplota se bude lišit podle toho, co člověk dělá. „Když si lehnete k televizi, může vám být chladno i při 22 stupních. Naopak při aktivním úklidu se budete při 18 stupních potit,“ shrnuje YIT.

Jak nastavit termostat? Pro většinu lidí ideálně na 19 až 23 stupňů během dne a 16 až 18 přes noc. Velká chyba je radiátor „zazdít“ věcmi. „Pokud je radiátor zastíněný nábytkem nebo závěsy, teplo nemůže cirkulovat místností,“ připomíná Valeš. Nechávat na radiátorech prádlo je z hlediska vytápění také chyba.

Odrazová fólie za radiátory

Umístěním odrazové fólie za radiátory se naopak vytápění zefektivní. Fólii je snadné pořídit v obchodě, skládá se z hliníku a izolační pěny. Tepelné ztráty sníží také venkovní rolety, které jsou na moderních bytových domech běžné.

„Pokud rádi trávíte víkendy mimo svůj domov a vypínáte při tom topení, děláte chybu. Měli byste zachovat temperování bytu,“ upozorňuje Valeš. V opačném případě se příliš ochladí stěny a po příjezdu je náročnější byt vytopit. Temperovat by se mělo alespoň na 15 stupňů. U plynových kotlů se vyplatí každoroční servis. Déle pak vydrží a lépe funguje.

Krbová kamna sníží výdaje za topení

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám