Hlavní obsah

Češi omezují spotřebu, maloobchodní tržby v červnu meziročně klesly

Tržby v maloobchodě se meziročně v červnu snížily o šest procent. Jedná se o druhý meziroční pokles tržeb v řadě, uvedl v pátek na svém webu Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně tržby nepatrně vzrostly, a to o dvě desetiny procenta.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Maloobchodní tržby se v červnu meziročně snížily o šest procent. Na jejich poklesu se podílel především nižší prodej v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin a nižší prodej výrobků pro domácnost,“ uvedla Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Z jednotlivých oddílů evidovali statistici největší meziroční pokles v tržbách za pohonné hmoty (o 7,6 procenta). Tržby za nepotravinářské zboží kleslo o 6,1 procenta a za potraviny o 5,5 procenta.

Ceny benzínu a nafty letí dolů, jen Praha si dává načas

Ekonomika

Specializované prodejny s oděvy a obuví zaznamenaly pokles tržeb o 13,3 procenta, s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 11,9 procenta a obchody s počítačovým a komunikačním zařízením o 11,3 procenta.

„Růst zaznamenaly pouze prodejny s farmaceutickým, zdravotnickým a drogistickým zbožím,“ dodala Gotvaldová.

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně stoupla o 3,6 procenta

Ekonomika

„Na Čechy drtivě dopadá negativní vliv inflace a pod tlakem zdražování se omezují ve spotřebě. Jediné, co stojí mezi spotřebiteli a ještě většími ekonomickými problémy, je nízká nezaměstnanost. Ta se za poslední měsíc snížila na 3,1 procenta, což je vynikající výsledek,” uvedl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Pokles bude pokračovat

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák podotkl, že meziměsíční růst o 0,2 procenta přerušil sérii poklesů, jež trvala od začátku roku. „Na trendovém vývoji maloobchodu se však nic nemění, když od poloviny loňského roku dochází v průměru k setrvalému poklesu maloobchodních tržeb, který bude velmi pravděpodobně pokračovat i ve druhé polovině letošního roku,” uvedl.

ČSÚ zveřejnil také výsledky maloobchodu za celé druhé čtvrtletí tohoto roku. Tržby meziročně klesly o 2,7 procenta, přičemž tržby za potraviny se snížily o 3,8 procenta, tržby za nepotravinářské zboží o 1,7 procenta a za pohonné hmoty o 3,5 procenta.

Něco tady nehraje. Cena pšenice je zpět na úrovni před válkou, pečivo však nezlevňuje

Ekonomika

Podle Nováka tyto výsledky v kombinaci s výrazným poklesem spotřebitelské důvěry ukazují na to, že domácnosti začínají v důsledku vysoké inflace ve své spotřebě prudce šlapat na brzdu.

„Pokud jde o maloobchod, tak druhá polovina letošního roku bude z výše uvedených důvodů téměř jistě ve znamení setrvalého poklesu tržeb a v souhrnu za letošní rok lze očekávat meziroční pokles maloobchodu o zhruba dvě procenta,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám