Hlavní obsah

Stále více dětí dělá dluhy, nejmladšímu je devět

Právo, Jindřich Ginter

V Česku narůstá počet dětí a nezletilých, kteří už dluží tisíce korun. Nechávají se zlákat obchodními nabídkami cílenými na nezletilé, využívají je, ale pak neplatí. A tak sotva vstoupí do dospělosti, už za dveřmi stojí věřitelé.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Dlužníci do osmnácti let nyní tvoří sice zhruba „jen“ čtyři procenta z celkového počtu lidí neplnících včas své závazky, jenže meziročně je to skokový nárůst o více než dvě stě procent a celkově se jedná o tisíce osob. Vyplývá to z analýzy, kterou pro Právo vypracovala inkasní společnost M.B.A. Finance.

Nejmladšímu dlužníkovi, evidovanému u této firmy, která spravuje největší počet pohledávek za fyzickými osobami u nás, je pouhých devět let.

„K největšímu nárůstu pohledávek za mladistvými patří jednoznačně účty za mobilní telefony a jízda bez platné jízdenky v prostředcích hromadné dopravy. Mobilní operátoři i dopravní podniky nabízí různé varianty zvýhodněných tarifních programů pro mladistvé a studenty, a právě tato skupina se v poslední době stále častěji objevuje v předávaných případech k vymáhání,“ sdělil Právu Radek Pospíšil z M.B.A. Finance.

Navíc dluhy za dětmi často dospějí až do soudem posvěcené exekuce, kdy celkové náklady již výrazně převyšují samotný dluh. Exekuce sice nemůže přímo na nezletilé, ale věřitelé si počkají na dosažení plnoletosti. Mnozí hříšníci spoléhají na to, že dluh je po třech letech tzv. soudně promlčen, jenže i poté ho lze vymáhat, neboť pohledávka jako taková tím nezanikne.

Právní odpovědnost platí i u nezletilých

Nezletilí mají totiž ze zákona už způsobilost k právním úkonům, které jsou svou povahou přiměřené rozumové vyspělosti odpovídající jejich věku. A do toho placení za mobil nebo koupení jízdenky patří. „Z našich zkušeností vyplývá, že soud jednoduché právní úkony nezletilých akceptuje,“ potvrdil právník Peter Beňo z advokátní kanceláře JUDr. Michala Bendy.

„Vždy posíláme několik upomínek na jméno dítěte i rodiče a snažíme se, aby dluh byl uhrazen hned v počáteční fázi bez zbytečných soudních a exekučních nákladů. Jenže v 87 procentech případech zůstanou upomínky bez odezvy,“ dodala Jana Tatýrková z M.B.A. Finance.

Exekuce na věci dětí v rodinách dlužníků

Co se týče výkonu exekuce, tak dokud je dlužník nezletilý, na jeho věci by exekuce sáhnout neměla, a to i když třeba bydlí u rodičů nebo příbuzných, na něž byla exekuce soudem uvalena. Jenže, jak na místě prokázat, že třeba počítač za několik tisíc není ve vlastnictví otce-dlužníka, ale jeho syna? Obtížně.

Na otázku Práva, jak se může exekuce přímo dotknout věcí, které jsou zjevně dětí v rodině dlužníka (počítač, hry, kolo, lyže), reagovala mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková stručně: „Movité věci, které povinnému nepatří, a toto je na místě nepochybně prokázáno, nelze sepsat. Zpravidla je nutno trvat na písemných důkazech. Připomínám, že povinný (dlužník) nemusí mít své věci umístěny jen v místě trvalého bydliště. Exekutor je oprávněn provést soupis movitých věcí všude, kde se povinný zdržuje.“ „Co se týče věcí dětí, jako je počítač, či kolo, tak obecně řečeno je zabavit nelze, ale je to samozřejmě v obecné rovině,“ řekl k tomu Právu advokát František Koranda.

Anketa

Kontrolujete, za co vaše dítě utrácí peníze?
ano, chci vždy vědět, co kupuje
62,2 %
podrobně ne, mám jen zběžný přehled
25,8 %
ne, se svými penězi si může naložit, jak chce
8,3 %
chtěl/a bych, ale neříká mi to
3,7 %
Celkem hlasovalo 11170 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám