Hlavní obsah

Stahování dat v Evropě zlevnilo až o třetinu

Právo, Jakub Svoboda, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropané včetně Čechů se mohou letos těšit na levnější volání a surfování po internetu při dovolených v jiných zemích Evropské unie. Díky nařízení Evropské komise (EK) o roamingových službách se od začátku července snížily o 36 procent cenové stropy za stahování dat.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Jeden megabyte (MB) tak může vyjít maximálně na 45 eurocentů, tedy na méně než 12 korun. Takový objem dat si vyžádá například stažení jedné fotografie. Při cestování po zemích EU však bude možné daleko levněji používat i mapy, sledovat videa, vyřizovat e-maily a používat sociální sítě.

„EU musí být relevantní pro život lidí. Nejnovější snížení cen jim pomůže ušetřit peníze na letní dovolené. Je to přínos i pro podniky, protože mizí obavy z vysokých nákladů, a tím vzniká podnět pro růst trhu,“ nechala se nedávno v této souvislosti slyšet místopředsedkyně EK Neelie Kroesová.

Od roku 2007, kdy se roamingový trh zvětšil o 630 procent, se EU již podařilo celkově dosáhnout více než osmdesátiprocentního snížení maloobchodních cen za hovory, textové zprávy a datové služby.

Kroesová navíc koncem letošního května vyzvala k vytvoření evropského jednotného vnitřního trhu v telekomunikacích, což by mělo vést k úplnému zrušení poplatků za roaming.

Čeští operátoři srazili ceny už před prázdninami

Čeští operátoři většinou na nové podmínky EU zareagovali v předstihu a přispěla k tomu jarní tarifová revoluce.

„Ceny roamingu jsme upravili už v průběhu června. Představili jsme Vodafone Roaming na den, což znamená, že zákazník zaplatí jednorázový poplatek 99 Kč za den a pak může využívat volání a SMS v zahraničí, jako by byl doma,“ řekla Právu mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová.

V případě, že má aktivován některý z neomezených tarifů, může zákazník Vodafonu volat a esemeskovat z ciziny neomezeně a surfovat až do výše 100 MB za den. Příchozí hovory a SMS jsou zdarma. V případě tarifu Vodafone World Roaming volají zákazníci z EU a Chorvatska za 7,47 Kč za minutu, přijímají hovory za 2,17 Kč/min a posílají SMS za 2,49 Kč za každou zprávu.

Telefónica Czech Republic snížila od 1. července sazby roamingového tarifu O2 Eurotarif automaticky všem svým zákazníkům. Minuta odchozího hovoru klesne o 1,25 koruny na 7,45 Kč/min a minuta příchozího hovoru a cena SMS o 15 haléřů na 2,15 Kč/min a 2,45 Kč/SMS. Datový roaming v rámci O2 Eurotarifu bude levnější o 14 Kč za 1 MB. Pokud má přitom klient Telefóniky aktivován tarif Volání bez hranic, bude mít minutu hovoru z ciziny jen za 3,90 Kč.

T-Mobile nabízí klientům svůj nový roamingový tarif již od 15. května. Rozdělil jej do tří základních zón. V té první jsou všechny členské země EU, Chorvatsko, Norsko, Island a Lichtenštejnsko. „Zákazníky jistě potěšilo, že z těchto nejvíce vytížených destinací cena za volání klesla o 1,20 koruny na 7,47 Kč za minutu a data zlevnila ze čtrnácti na sedm korun za 1 MB,“ sdělil Milan Hába, ředitel pro řízení produktů T-Mobile.

Do druhé zóny řadí T-Mobile zbytek Evropy, USA, Kanadu, Rusko, Čínu, Izrael a Egypt a do třetí zóny pak ostatní země.

Zatímco například při volání z Egypta se cena snížila o 20 korun za minutu na 35 Kč, volání z Afriky, Austrálie i Asie naopak podražilo o téměř 15 korun na 69 Kč/min.

Reklama

Výběr článků

Načítám