Hlavní obsah

Srážka na sjezdovce vás může přijít na miliony, pojištění odpovědnosti je nezbytné

Jak ukazují data pojišťoven, lyžování patří mezi nejrizikovější sporty. Výjimkou nejsou vážné a bohužel i smrtelné úrazy. K mnoha z nich dochází i během kolizí s jiným lyžařem. Nehrozí při nich jen újma na zdraví, ale karambol se může také pěkně prodražit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

V Česku začaly jarní prázdniny a mnohé rodiny se vydávají na lyžovačku nejen do českých hor, ale i do těch zahraničních. Podle průzkumu Equa bank počítají i s nemalými výdaji, dvě pětiny plánují za dovolenou v zimě utratit více než deset tisíc korun.

Češi se chystají na hory, v únoru bude na sjezdovkách nabito

Finance

Aby vás lyžařský pobyt nepřišel na mnohem větší peníze, nezapomeňte přibalit i kvalitní cestovní pojištění s dobře nastavenými pojistnými limity jak za léčebné výlohy, tak i za pojištění odpovědnosti. To se vyplatí především ve chvíli, kdy dojde k nehodě způsobené srážkou s jiným lyžařem.

Až třetina nehod je způsobená kolizí

„Kvalifikovaným odhadem je podíl nehod způsobených srážkami na pojistných událostech lyžařů v rozmezí 25 a 35 procent,“ uvedl mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata.

„Škody z pojištění odpovědnosti se skutečně mohou vyšplhat i nad milion korun,“ doplnil Milan Káňa z pojišťovny Kooperativa.

S pojištěním na cesty myslete i na karanténu

Finance

„Je-li újma na zdraví závažná, léčení dlouhé a následky přetrvávající, a jsou-li na postiženém závislé další osoby, může dotyčný vymáhat i několik milionů,“ upozornila Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa. Především v západních zemích jsou lidé zvyklí vymáhat náhradu za fyzickou i psychickou újmu zcela běžně u soudu.

Mluvčí Uniqa zároveň popsala konkrétní případ, kdy český snowboardista srazil v Itálii na sjezdovce osmatřicetiletou Italku: „Následkem kolize byla zlomená noha v bérci, pohmožděná krční páteř a otřes mozku. Léčila se dva měsíce a přetrvávala u ní bolest hlavy a zhoršená stabilita, kvůli čemuž musela dlouhodobě rehabilitovat páteř. Z pojištění odpovědnosti bylo finanční plnění 28 tisíc eur za újmu na zdraví a 2500 eur za škody na výstroji a lyžích.“

O lyžování v zahraničí je zájem. Zvyšuje ho i očkování dětí podpůrnou dávkou

Cestování

Nejen na zahraničních, ale i na českých horách přibývá v posledních letech (vyjma covidových sezon) srážek lyžařů či snowboardistů, které mívají vážnější zdravotní následky. „Na sjezdovkách se jezdí rychleji a často ve větším rádiusu oblouků, což je způsobeno nástupem carvingu,“ doplnil náčelník Horské služby ČR René Mašín.

Itálie zpřísnila

Od počátku letošního roku platí v Itálii pro lyžaře přísnější pravidla. Každý lyžař či snowboardista pohybující se na italských sjezdových tratích musí mít uzavřené pojištění odpovědnosti pro případ škody na majetku nebo újmy na zdraví způsobené jiným osobám.

Italové dodržování tohoto nařízení v lyžařských střediscích kontrolují a pokud budou zjištěna pochybení, lyžař či snowboardista přijde na místě o skipas. Zároveň ale bude muset sáhnout i do peněženky, pokuta se pohybuje ve výší 100 až 150 eur.

Na lyžovačku do Rakouska nebo Itálie jen s očkováním

Evropa

„Konkrétně pro Itálii doporučujeme turistům hladinu krytí alespoň tři až pět milionů korun, protože poškození tam žádají zpravidla jedno z nejvyšších odškodnění na našem kontinentu a jsou v případném vymáhání velmi úspěšní,“ upozornila Eva Trajboldová z Uniqy.

Češi si při lyžování alkohol dopřávají

V Itálii platí nově i zákaz alkoholu na sjezdovkách. V případě, že bude lyžaři při namátkové kontrole zjištěno překročení hranice 0,5 promile alkoholu v krvi, čeká ho pokuta od 250 do 1000 eur, při překročení 0,8 promile se dokonce jedná o trestný čin.

Češi na sjezdovce rádi popíjejí alkohol. Pro pojišťovnu problém

Domácí

Nulová tolerance alkoholu na sjezdovkách platí pak ve Francii.

Dodržování tohoto nařízení bude možná pro české lyžaře složitější, jak ukázal aktuální průzkum ERV Evropské pojišťovny, nějaký alkoholický nápoj si během lyžování klidně dají dvě pětiny mužů a čtvrtina žen. Hřeší na to, že na českých sjezdovkách alkohol zakázaný není.

Na Slovensku mohou nově lyžovat i neočkovaní s testem

Cestování

Zákaz alkoholu během lyžování neplatí ani v Rakousku. Zde ale na rozdíl od tuzemska kontroly lyžařů reálně probíhají. Pokud někomu naměří vysokou hladinu alkoholu v krvi, může přijít o skipas bez nároku na náhradu a může být vykázán ze sjezdovky. Jako přitěžující okolnost je pak alkohol brán při srážce s jiným lyžařem.

Helmy povinné jen u dětí

Sjezdové lyžování patří mezi velmi rizikové sporty, lyžaři dosahují rychlosti i více než 60 kilometrů za hodinu. I tak ale, jak ukázal průzkum ERV Evropské pojišťovny, lyžařskou helmu nenosí téměř třetina dospělých. U dětí je naštěstí situace s helmami lepší, nosí ji 97 procent z nich.

V Česku nošení helmy povinné není. Jednotná pravidla v tomto ohledu nemají v Rakousku. Přilby musí nosit děti do 15 let ve všech spolkových zemích s výjimkou Tyrolska a Vorarlberska. Podobně je tomu ve Švýcarsku a Francii. Ani zde neexistují žádné platné předpisy, které by definovaly povinné helmy.

Francie přišla o prvenství. Nejlepší lyžařský areál světa má Švýcarsko

Cestování

„Některé francouzské skiareály se však řídí vlastními předpisy, proto je důležité sledovat informace v jednotlivých střediscích,“ upozornil Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny.

Přísnější pravidla pak platí na Slovensku, kde je nošení helmy povinné pro děti do 15 let. Ještě dále zašli v Itálii, kde od letošního roku musí nosit lyžařské přilby všichni lyžaři do 18 let věku. Při nedodržení zákona může být uložena pokuta ve výši 200 eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám