Hlavní obsah

Na Slovensku mohou nově lyžovat i neočkovaní s testem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více lyžování, méně omezení. Středa 19. ledna přináší nové podmínky pro příznivce lyžování na Slovensku. Od tohoto dne se podle upravených proticovidových opatření do lyžařských středisek na Slovensku dostanou i neočkovaní, ale otestovaní lyžaři. Hoteloví hosté se ale musí připravit na režim OP+, ve kterém budou zvýhodněni očkováni klienti s booster dávkou.

Foto: TMR

Středisko Jasná v Nízkých Tatrách je sjezdařským rájem.

Článek

„Hotelové služby budou nyní dostupné v režimu OP+, který umožňuje ubytovat se bez potřeby testování hostům, kteří obdrželi posilující (booster) dávku vakcíny. Test při nástupu do ubytování budou tak jako doposud potřebovat hosté s prodělaným onemocněním nebo se dvěma dávkami očkování proti covidu-19. Zároveň se ruší omezení kapacity hotelů na 75 procent,“ informoval Marián Polák, ředitel hospitality v lyžařském středisku Jasná v Nízkých Tatrách.

Důležitá je i změna opatření v lyžařských střediscích, která nyní budou nově v provozu v režimu OTP.

„Lanovky budou fungovat ve stejném režimu jako ostatní veřejná doprava. Nebudou již kapacitní omezení, vstup na lanovky budou mít hosté v režimu očkování, testování a po překonání onemocnění. Povinností bude zároveň používání respirátoru,“ doplnil Dušan Slavkovský, ředitel střediska Vysoké Tatry společnosti TMR, která provozuje skiareály a turistickou infrastrukturu ve Vysokých a Nízkých Tatrách, v českých Krkonoších, ale i v Rakousku a Polsku.

Návštěvnost dramaticky klesla

Nová pravidla přicházejí v období mezisezóny, tedy nižší návštěvnosti středisek cestovního ruchu.

„Zatímco v těch nejvytíženějších dnech na přelomu let jsme měli obsazenost horských hotelů v průměru kolem 80 procent z možné kapacity, aktuálně se v hotelech na Liptově a ve Vysokých Tatrách pohybuje obsazenost v průměru kolem 25 procent,” informoval Matej Hulej, obchodní manažer TMR na Slovensku.

Mezisezona se díky dynamickým cenám promítá do nižších cen za lyžování.

„Lyžovačka je v těchto dnech podstatně levnější a snažíme se udělat všechno pro to, abychom zatraktivnili i ubytovací kapacity. Od pondělí jsme začali nabízet extra výhodné balíčky ubytování se skipasy, speciální nabídka je od úterý 18. ledna připravena i pro hotely ve vodních parcích, ve kterých mají děti až do 2. února pobyt zdarma. Zimní pobyty v Jasné, Vysokých Tatrách i ve vodních parcích na Liptově jsou tak dostupné za velmi zajímavých podmínek,“ uzavřel Hulej.

Kultovní lázně v Bratislavě se zaskví v plné kráse

Cestování

Jaká jsou opatření?

Režim OTP: Kompletně očkováni nebo testováni (od odběru PCR 72 hodin, Ag 48 hodin) nebo prodělaný COVID -19 v posledních 90 dnech.

Režim OP: Kompletně očkované osoby po dobu 9 měsíců od ukončení základního očkovacího schématu, resp. od ostatní „booster“ dávky nebo osoby po překonání COVID-19 + jedna dávka vakcíny, dále osoby po překonání COVID-19 potvrzeného RT-PCR ne starším než 90 dní, děti mladší 12 let a dva měsíce nebo dočasně nebo trvale kontraindikované osoby na základě jednotného formuláře s platným testem.

Režim OP+: Splňují definici OP a zároveň jsou testováni (od odběru PCR 72 hodin, Ag 48 hodin) nebo dostali booster dávku, případně mají kompletní očkování + překonání onemocnění COVID-19 ne starší než 180 dní, dále děti 2-12 let a dva měsíce s testem či děti 12 let a dva měsíce až 18 let a dva měsíce kompletně očkované s testem.

Reklama

Výběr článků

Načítám