Hlavní obsah

Spropitné pro kurýry? Spíše záležitost korun než desetikorun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při doručování potravin se spropitné pro kurýry stává normou. Jeho výše pak závisí nejen na lokalitě, ale i na období roku; za tou v hospodách ovšem mírně zaostává. Jedná se v mnoha případech spíše o korunové záležitosti, než že by spropitné dosahovalo několika desítek korun. V průměru činí třináct korun na jednu objednávku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z analýzy logistického a technologického start-upu Bevy.city. „Nejvyšší spropitné dávají zákazníci zhruba v polovině měsíce, tedy v době čerstvě po výplatě, naopak přelom měsíců bývá nejslabší. Podobný trend sledujeme i v období Vánoc, kdy jsou lidé obecně štědřejší,“ řekl jeho zakladatel Ladislav Janckulík.

Pro porovnání: podle loňské analýzy společnosti Qerko se spropitné v hospodách pohybuje v závislosti na kraji v průměru od patnácti do 27 korun. Jeho výše je samozřejmě závislá na výši útraty.

U kurýrů se velikost spropitného odvíjí od lokality, nejvyšší je ve velkých městech. V Praze si tak poslíček přijde v průměru na více než zmíněných třináct korun za jednu objednávku, v Brně nebo Plzni je to jedenáct korun.

Co doložit ke zvýhodněnému úvěru k dotaci Oprav dům po babičce

Finance

Pětistovka denně

A o kolik si tak mohou během své služby navýšit výdělek? „V průměru je to denně o pět set korun,“ dodal Janckulík. Podle různých pracovních portálů, které případně u nabídky práce kurýra zveřejňují i odhad spropitného, se to pohybuje mezi 300 a 600 Kč denně.

Ochota zákazníků odměnit kurýra spropitným se však ve valné většině případů týká pouze doručování potravin, ať už nákupů, nebo hotového jídla. Při doručování zásilek se kurýr dočká poděkování v podobě drobné hotovosti jen výjimečně.

Ekonom: S propadem výdělků jsme už z nejhoršího venku

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám