Hlavní obsah

Spořicí účty jsou opět výhodnější, banky zvedají sazby

Banky kontinuálně klientům zvýhodňují spoření, pravidelně totiž zvyšují úroky na vkladových produktech. Výjimkou už nejsou sazby šest procent a více. I tak jsou ale na současnou míru inflace krátké.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Jedním z ukazatelů, které mají vliv na výši úrokových sazeb úvěrových či vkladových produktů, jsou základní úrokové sazby České národní banky (ČNB). Pokud je centrální banka zvedá, zvyšují sazby i komerční banky a naopak. Bankovní rada však ponechala sazby již podruhé v řadě beze změny.

Základní úroková sazba zůstává. Sazby budou vysoké, dokud inflace nebude na dvou procentech

Ekonomika

Tuzemské banky nicméně v naprosté většině případů v uplynulých dnech či týdnech svým klientům zvýhodnily spoření jak na spořicích účtech, tak na termínovaných vkladech. Činily tak především prostřednictvím zvyšování úrokových sazeb, některé upravily, resp. navýšily i zůstatek, který je zhodnocován výhodnější sazbou.

I tak je ale třeba zmínit, že inflace neklesá, naopak. Meziroční míra inflace v září dosáhla rekordních 18 procent, o 0,8 procentního bodu více než v srpnu. Vklady i přes zajímavější úročení tak stále postupně ztrácejí na hodnotě.

Nová banka s nejlepším úrokem

Počátkem října se Expobank CZ přejmenovala na Max banku, čímž došlo k formálnímu zakončení prodeje Bance Creditas, resp. investiční skupině Creditas. Max banka zároveň přišla s nabídkou v současné době nejzajímavějšího spořicího účtu na trhu. Jednak je bez jakýchkoliv podmínek, co se týče např. výše vkladu, zároveň u něj klienti získají i nejvyšší roční úrokovou sazbu na trhu, dokonce jedinou, která překonala šestiprocentní hranici. Vklady klientů jsou úročeny sazbou 6,01 procenta ročně.

Aktuální nabídka spořicích účtů
BankaProduktHlavní roční úroková sazbaDalší roční úroková sazba
Air BankSpořicí účet (1)5 % do 250 tis. Kč4 % vklady od 250 tis. do 0,5 mil. Kč 0,1 %; vklady od 0,5 mil. do 1 mil. Kč
CreditasSpořicí účet +5,6 % do 0,5 mil. Kč3,1 % zůstatek nad 0,5 mil. Kč
Česká spořitelnaSpoření ČS, Spoření Premieraž 5 % (2)--
ČSOBSpoření s bonusem5 % do 1 mil. Kč (3)--
Fio bankaFio konto5,5 % do 200 tis. Kč0,1 % zůstatek od 200 tis. do 1 mil. Kč; 0,15 % zůstatek od 1 mil. do 10 mil. Kč; 0,2 % zůstatek nad 10 mil. Kč
Fio spořicí účet4 %
Hello bank!Hello spoření4,5 % do 300 tis. Kč (4)--
Komerční bankaKB Spořicí konto Bonus (5)3,3 % do 200 tis. Kč0,03 % zůstatek od 200 tis. do 30 mil. Kč 0,02 % zůstatek nad 30 mil. Kč
Max banka (dříve Expobank) (6)Spořicí účet6,01 %--
mBankmSpoření (7)5,5 % do 100 tis. Kč0,01 % zůstatek nad 100 tis. Kč
eMax Plus (8)4 % do 0,5 mil. Kč0,01 % zůstatek nad 0,5 mil. Kč
Moneta Money BankSpoříto E5,3 % do 1 mil. Kč (9)0,5 % zůstatek nad 1 mil. Kč
RaiffeisenbankSpořicí účet HIT PLUS s bonusem5,5 % do 0,5 mil. Kč (10)0,01 % zůstatek nad 0,5 mil. Kč
Trinity BankVýhoda+ Dobrý klient5,58 %--
UniCredit BankBěžný účet se spořením (12)5,5 % do 1 mil. Kč--
Zdroj: banky. Údaje jsou platné k 21. říjnu 2022. Poznámky: (1) vklady jsou úročeny pouze v případě, že klient alespoň pětkrát v měsíci zaplatí kartou zřízenou k běžnému účtu; (2) úročen zůstatek do limitu stanoveného dle typu spořicího účtu, na sazbu 5 % dosáhnou klienti, kteří pravidelně investují (min. 300 Kč měsíčně);, pokud podmínku nesplní sazba 4 %; (3) podmínkou založení online v aplikaci ČSOB Smart či v int. bank., sazba garantována do 2. 4. 2023; (4) 0,5 % ročně na běžném účtu do 100 tis. Kč; (5) celkové úročení: základní úroková sazba 2 % a bonus 1,3 %; (6) banka je součástí Skupiny Creditas; běžný účet NEO se sazbou 4,61 % p.a.; (7) každý klient si může sjednat až 8 mSpoření; (8) každý klient může mít až 4 eMax Plusy; (9) sazbu tvoří základní úrok 2,55 % ročně a bonus za aktivní využívání účtu 2,75 % - je platný do 31. 3. 2023; (10) sazba platí při aktivním využívání běžného účtu; (11) sazba garantována do 31.3. 2023; (12) založit ho lze do 31. 12. 2022, platí to pro účty START, OPEN i TOP, kombinují běžný a spořicí účet

Jen menší počet bank s úrokovými sazbami v posledních týdnech nehýbal. Jejich sazby jsou pochopitelně i méně výhodné. Například Komerční banka nabízí maximální sazbu 3,3 procenta ročně u vkladu do 200 tisíc korun či Hello bank! sazbu 4,5 procenta ročně u vkladu do 300 tisíc korun.

Nicméně u většiny dalších bank již dosáhnete na úrokové sazby od 5 až 5,6 procenta ročně. I nadále je však třeba se seznámit s podmínkami, jejichž splnění banky vyžadují, abyste měli vklad úročený nejvyšší nabízenou sazbou.

Termínované vklady s výhodnějšími sazbami

Mnohé banky aktualizovaly i nabídku svých termínovaných vkladů, jejichž sazby jsou i o pár desetin procentního bodu zajímavější než u spořicích účtů. Zároveň je ale třeba počítat s tím, že na vklady můžete sáhnout až po uplynutí vázací doby. Ta u výhodněji úročených vkladů naštěstí dosahuje jen několik měsíců až jeden rok.

Sazbou šest a více procent se vklady úročí ve více bankách. Pokud si například uložíte na 12 měsíců peníze u Max banky, zhodnotí vám je sazbou 6,11 procenta ročně. Banka Creditas nabízí šest procent ročně za měsíční či tříměsíční vklad do částky 500 tisíc korun, ale i za šestiměsíční vklad bez omezení výše zůstatku. Také ČSOB má v nabídce roční termínovaný vklad s šestiprocentní úrokovou sazbou. Raiffeisenbank šesti procenty úročí roční termínovaný vklad v pásmu od 10 milionů korun do 30 milionů korun, do 10 milionů pak sazbou 5,8 procenta ročně.

Kromě České spořitelny, která má u šestiměsíčního a ročního vkladového účtu nastavenu roční úrokovou sazbu ve výši 4,5 procenta, nabízejí další banky v naprosté většině případů roční zhodnocení pět a více procent.

Stavební spoření: lepší úrok s mnoha podmínkami

Stavební spoření, Čechy tolik oblíbený produkt, v poslední době ztrácí na popularitě. I tak ale bylo ke konci roku 2021 evidováno 3 265 839 smluv ve fázi spoření. Dá se tedy říci, že ho má sjednáno necelá třetina populace.

Také v případě tohoto produktu banky v poslední době provedly několik změn, aby ho klientům ještě více zatraktivnily. Vstřícným krokem se stala možnost uzavřít smlouvu zdarma, což klientům ušetří i několik tisíc korun (tradičně banky vyžadovaly poplatek ve výši jednoho procenta z cílové částky). Dále pak zvýšily i základní úročení vkladů, sazby se pohybují kolem dvou až tří procent ročně. Některé v časově omezených akcích nabízejí i různé bonusy v hodnotě několika tisíc korun. V neposlední řadě je třeba do výhod stavebka přičíst i každoroční státní příspěvek dosahující maximálně dvou tisíc korun (10 procent z výše ročního vkladu).

S ohledem na zmíněné benefity a podmínky produktu banky zmiňují, že klient může získat roční zhodnocení více než pět až více než šest procent. Ovšem na podobnou výši sazeb se dostanete i u spořicích účtů či termínovaných vkladů.

Stavebnímu spoření pochopitelně nenahrává šestiletá vázací doba, po niž klient nemůže se svými prostředky nakládat.

Anketa

Využíváte k šetření spořící účet?
Ano, mám na něm rezervu.
79,1 %
Ano, pravidelně na něj posílám peníze.
7,4 %
Ne, volím k šetření jiné produkty.
6,2 %
Ne, nespořím vůbec.
7,3 %
Celkem hlasovalo 6995 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám