Hlavní obsah

Družstevní byt: Alternativa k hypotéce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alternativou k hypotékám na koupi bytu zatíženému zástavou jsou družstevní byty. Developer založí družstvo, které si na výstavbu vezme úvěr od banky za lepších podmínek než jednotlivec. Členové družstva pak složí kolem dvaceti procent ceny a zbytek družstvu splácejí. Ovšem ani u družstevních novostaveb nelze čekat nižší ceny.

Foto: Barbora Buřínská, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Družstevních bytů je zhruba 140 tisíc z celkových 4,5 milionu jednotek,“ řekl Právu předseda Sdružení bytových družstev a společenství vlastníků ČR František Lebl.

Převážná část bytových družstev jsou stále paneláky, kde se obyvatelé rozhodli zůstat v této právní formě a nepokročit dále v transformaci z devadesátých let na osobní vlastnictví.

„Hlavním důvodem, proč členové některých družstev sice požádali o převod do vlastnictví, ale odkládali to, byla nutnost splácet výhodný jednoprocentní úvěr, který ještě neměli splacen v plné výši,“ vysvětlil Lebl. To je řeč o bytech v domech starých několik desítek let.

Výhodnější úrok

Ovšem stavějí se už i nové družstevní byty. Někteří developeři realizují v tomto režimu již několikátý projekt či etapu.

„Nové byty se stavějí v Praze, Brně, Liberci nebo v Plzni. Jedná se o nízké počty v řádech stovek nebo do tisíce. Družstevní výstavba je teď vyšší kvůli zájmu developerů a některé pokusy o její oživení jsou na pražském magistrátu,“ shrnul pro Právo Lebl.

Úvěr až do 3,5 milionu bez zajištění
Na koupi družstevního podílu si nelze vzít klasickou hypotéku, kde majitel ručí pořizovanou nemovitostí.
U družstva to není možné, protože je kupován pouze podíl v družstvu vyjádřený bytem, nikoli fakticky daná bytová jednotka zapsaná v katastru nemovitostí.
Ručit lze buď jinou odpovídající nemovitostí, nebo si lze vzít úvěr vyloženě pro družstevníky.
Například Buřinka nabízí úvěr na koupi družstevního bytu bez zajištění do výše až 3,5 milionu korun bez zástavy nemovitosti se splatností na dvacet pět let. Podmínkou není ani předchozí stavební spoření. Hypoúvěr na družstevní byt nabízí také Modrá pyramida.

Podle něho člen družstva musí zaplatit coby vklad zpravidla čtvrtinu nákladů výstavby a dále splácet úvěr družstva. Například developeři Bidli a Finep požadují najednou zaplacení 20 procent celkové kupní ceny.

„Úrok, který splácí družstvo, je nižší než u hypotéky. Jako člen družstva můžete své splácení rozložit až na čtyřicet let, což je o čtvrtinu déle než u hypotéky. Prostřednictvím toho je výsledná měsíční splátka přijatelnější,“ vysvětluje ve svých materiálech Finep.

U novostaveb ale na rozdíl od panelových bytů nelze očekávat, že celková cena družstevního bytu bude nižší než u jednotky ve vlastnictví.

Porovnání splátek

V Praze 10 ve Štěrboholech nyní Finep buduje šest desítek družstevních bytů v desáté etapě projektu Malý háj. Výstavbu financuje Česká spořitelna. Jednotka 3+kk, 88,2 m2 plus balkon s osmi metry čtverečními stojí celkově přes jedenáct milionů korun.

Pokud zájemce složí z této ceny dvacet procent, tak dále splácí družstvu měsíčně bezmála padesát tisíc korun. To je dvakrát více než běžný nájem takto velkého bytu v novostavbě v této lokalitě. Družstevník po splacení své části úvěru, anuity, má pak možnost převést byt do vlastnictví.

Při koupi družstevního bytu hypotéka mnohdy nepomůže. Obraťte se na stavební spořitelnu

Finance

Srovnatelná novostavba ve stejné čtvrti ve vlastnictví (3+kk, 87 m2, plus velký balkon) se nabízí k prodeji za necelých jedenáct milionů. Orientační propočet splátky u hypotéky se sazbou 5,64 % na dvacet pět let vychází u jedenáctimilionového bytu, kde se pokrývá dvacet procent z vlastních zdrojů, na zhruba 54 tisíc korun měsíčně.

Ceny jsou v obou případech bez garážového stání a sklepní kóje. Obecně za garážové státní se připlácí kolem 400 až 600 tisíc a za kóji sto padesát až dvě stě tisíc.

Cena je obdobná

Laciné nejsou ani menší nové družstevní byty. Na serveru Sreality.cz se nabízí nový vybavený družstevní byt o velikosti 2+kk, 48 m2, plus sklep a kóje, v Praze 4 v Modřanech za cenu 5,9 milionu korun. Tu je třeba prodávajícímu zaplatit najednou. Kromě toho musí kupující ještě počítat se splátkami nesplacené anuity ve výši 1,35 milionu korun.

Družstevní úvěr má úrok 3,35 % s fixací do října 2026, kdy lze také anuitu zcela doplatit a převést byt do osobního vlastnictví.

Pro porovnání: třináct let starý byt ve stejné ulici ve vlastnictví, 2+kk, 55 m2, se nabízí za 6 690 000 Kč. Cena je ještě k jednání.

Sazby hypoték nepatrně klesly
Průměrná sazba hypoték na počátku června nepatrně klesla na 6,30 procenta z květnových 6,32 procenta. Vrátila se tak na dubnovou úroveň. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu.
Jde o aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

Na nový byt v Praze si lidé v prvním čtvrtletí vydělali za 16,6 roku, loni za 17,3 roku

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám