Hlavní obsah

S příjmy má problém vyjít polovina lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polovina Čechů si myslí, že se má hůře než před rokem. Více než třetina, 35 procent, pak uvádí, že jejich finanční situace zůstala neměnná. Patnáct procent lidí se má lépe. Pro 49 procent lidí je obtížné vyjít s příjmy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Vyplývá to z průzkumu, který provedla agentura STEM pro poradenskou společnost KPMG.

Největší problémy vyjít s příjmy mají podle něj v současnosti lidé ve věku 30 až 59 let. Platí přitom, že mezi nejohroženější skupiny patří nezaměstnaní a lidé v domácnosti.

Mezi důchodci se podíl domácností v potížích meziročně snížil z 57 na 48 procent, přičemž předtím skokově narostl. U zaměstnanců je pak možné naopak sledovat pozvolný růst podílu. Před rokem to bylo 45, nyní je to 49 procent.

Když je peněz málo, přestanou lidé jako první kupovat oblečení

Finance

Potíže s příjmy deklarovali mezi zaměstnanci především dělníci, a to ze 62 procent. Tento podíl je stejný jako loni, ale o 15 procentních bodů vyšší než přede dvěma roky. Zvolna roste tento podíl i mezi provozními pracovníky, nyní je na 51 procentech. Loni ve stejnou dobu to bylo 47 procent.

U odborných a vedoucích pracovníků přetrvává zdvojnásobený podíl těch, kteří mají problémy vyjít se současnými příjmy. Nyní se pohybuje na 39 procentech, v květnu 2021 to bylo „jen“ devatenáct procent.

Pohoršili si i úředníci. Problém vejít se do svých příjmů má 42 procent z nich, loni to bylo 34. U studentů je to 33 procent, loni v květnu to bylo 18. U podnikatelů a živnostníků pak 38 procent, o tři procentní body více než před rokem.

Nesplácené dluhy Čechů poprvé za desetiletí rostou

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám