Hlavní obsah

Řidiči senioři s sebou musí vozit lékařské potvrzení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Motoristé sice s sebou od Nového roku nemusejí vozit řidičský průkaz, přesto by ti starší 65 let neměli zapomínat mít po ruce potvrzení od lékaře o zdravotní způsobilosti. V on-line registrech zatím prohlídky zanesené nejsou, a tak šoférům bez platného potvrzení o prohlídce hrozí pokuta i krácení plnění ze strany pojišťovny, jestliže způsobí nehodu.

Foto: Profimedia.cz

Na první prohlídku musíte nejpozději v den 65. narozenin.

Článek

„Řidiči absolvují první povinnou lékařskou prohlídku ve svých 65 letech. Další v 68 letech a poté každé dva roky. A to nejdříve půl roku před narozeninami, nejpozději v jejich den,“ připomněl povinnosti mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Upozornil, že lékař má paletu možností, jak seniorovi vhodně nastavit pravidla pro řízení podle jeho zdravotních možností. V potvrzení o zdravotní způsobilosti může vyznačit například různá omezení dojezdové vzdálenosti.

Na povinné ručení chybějící prohlídka nemá vliv – škodu může pojišťovna nárokovat na klientovi, pouze kdyby neměl řidičák. „U havarijního pojištění ale mohou být podmínky jiné, záleží vždy na konkrétním obsahu pojistné smlouvy,“ řekl Novinkám mluvčí České asociace pojišťoven Tomáš Pavlík.

Senát dal zelenou povinnému ručení na e-koloběžky

Domácí

Podle Igora Siroty z Ústředního automotoklubu pojišťovny u nehod v případě chybějící prohlídky krátí plnění, což pro řidiče znamená stres i finanční starosti.

Zákaz řízení na místě už nehrozí

Někteří lékaři termín prohlídky připomenou SMS či e-mailem, hlídat si je ale musí především sám řidič.

„Také patřím do této věkové skupiny. Prohlídka není nějaká zbytečná buzerace ze strany státu. Řidič by si měl uvědomit, že v první řadě ohrožuje sám sebe,“ komentoval Sirota.

V rámci změn bodového systému a pokut od letoška došlo v případě nepodrobení se lékařské prohlídce k jistému zmírnění pravidel. Ve správním řízení hrozí už jen poloviční sankce do 5000 korun a na místě do 1500 Kč či jen domluva.

Nehrozí už okamžitý zákaz řízení, policie ale musí obratem informovat úřad, který vydal řidičský průkaz. Ten pak řidiče vyzve, aby v určené lhůtě doložil zdravotní způsobilost, jinak o doklad přijde.

Přitom v Evropské unii je podle Siroty tendence spíše zpřísňovat podmínky jak pro mladší, tak i pro starší řidiče. „Česko jde v tomto trochu protisměrnou ulicí,“ poznamenal.

EU například uvažuje o tom, že by všichni řidiči starší 70 let museli nejen na prohlídku, ale také si zopakovat řidičské testy. Rozhodnutí ale ještě nepadlo.

V tuto chvíli platí, že řidič předkládá při silniční kontrole originál potvrzení o zdravotní způsobilosti řídit vydané lékařem.

Resort dopravy dlouhodobě prosazuje řešení, aby ministerstvo zdravotnictví poskytlo data o zdravotní způsobilosti řidiče do registru řidičů. Pak by to bylo stejně jako s řidičskými průkazy, které si může kontrola ověřit na v databázi, takže je řidiči nemusí vozit s sebou.

Ministerstvo zdravotnictví podle mluvčího Ondřeje Jakoba na změnách pracuje. Termíny ale dané nejsou, Jakob hovoří o následujících letech.

Na koupi levnější dálniční známky mají řidiči už jen měsíc

Finance

Reklama

Související témata:
Lékařské potvrzení

Výběr článků

Načítám