Hlavní obsah

Na koupi levnější dálniční známky mají řidiči už jen měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina změn v rámci vládního konsolidačního balíčku vstoupila v platnost s úderem Nového roku, v případě dálničních známek ale dojde ke zdražení teprve od 1. března. Řidiči sice budou platit méně za třicetidenní a desetidenní známky, za roční si ovšem výrazně připlatí. Za stávající cenu ji tak mohou koupit už jen do konce února. Nově pak přibude možnost pořídit si pouze jednodenní známku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Dálnice (ilustrační foto)

Článek

K 1. březnu 2024 bude třicetidenní dálniční známka o 10 korun levnější než doposud, nově tak řidiče vyjde na 430 Kč. U desetidenní známky sleva činí dokonce 40 Kč, nová cena tak bude 270 Kč. Novinkou pak bude jednodenní známka, jež vyjde na 200 Kč. Platit bude vždy do půlnoci daného dne, na který byla zakoupena.

Marginální snížení cen známek s krátkou dobou platnosti však převažuje růst ceny u roční dálniční známky, kterou lze doposud koupit za 1500 Kč. Za tuto cenu ji bude možno naposledy zakoupit ještě 29. února, poté začne platit nová cena: 2300 Kč, což je zdražení o 800 Kč.

Vláda tento krok obhajuje tím, že se cena známky 12 let nezměnila. Za tu dobu tak reálná hodnota poplatků kvůli inflaci klesla, dálniční síť se navíc rozrostla. Aktuálně má 1365 kilometrů a tento rok je v plánu, že dalších 118 kilometrů přibude.

Příští rok je slíbeno rekordních 118 kilometrů dálnic. Letos to bylo pouhých 15

Ekonomika

V souvislosti s novou cenou je potřeba zmínit, že došlo také ke změně v nákupu s předstihem. Ještě loni mohli řidiči koupit známku až tři měsíce před začátkem její platnosti, od letoška už je tato lhůta jen měsíc.

„Tříměsíční odložená platnost dávala smysl především v prvním roce provozu, kdy si novou elektronickou dálniční známku chtěla řada lidí koupit s velkým předstihem. V současné době už funkce není příliš využívána, došlo tedy ke zkrácení na 30 dní,“ vysvětlil změnu Jan Paroubek, ředitel státního podniku CENDIS, který systém elektronické dálniční známky provozuje.

Nadále platí, že řidiči elektromobilů jsou od placení dálničních známek zcela osvobozeni. Majitelé vozidel plug-in hybrid, která mají hodnotu emisí CO2 do 50 g/km, budou platit 25 procent ze základní ceny a ti, kdo jezdí na zemní plyn nebo biometan 50 procent.

Veškeré změny platné k 1. březnu 2024 řidiči najdou na webu edalnice.cz.

Přísnější pokuty i dražší známka. Co čeká řidiče v roce 2024

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám