Hlavní obsah

Prvňáček vyjde rodiče dráž než loni, ušetřit lze jen díky slevám

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za školní potřeby letos rodiče zaplatí v průměru o několik stokorun víc než loni. Vyplývá to z průzkumů mezi obchodníky.

Foto: Profimedia.cz

Průměrné ceny školních potřeb se drží na stejné výši jako loni, ceny batohů a aktovek ale meziročně vzrostly o 12 procent. Ilustrační foto

Článek

Rodiče prvňáčků zaplatí letos za výbavu zhruba o 760 korun více než loni. Obchodní řetězce ale více než před loňským začátkem příštího roku lákají na slevy. Díky nim mohou rodiče ušetřit více než 1500 Kč, upozornila společnost Česká distribuční na základě letákových slevových akcí obchodních řetězců (Albert, Billa, Globus, Kaufland a Tesco).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Průměrné ceny školních potřeb se drží na stejné výši jako loni, ceny batohů a aktovek ale meziročně vzrostly o 12 procent.

„Analýza ukázala, že základní výbava pro prvňáka letos podražila proti minulému roku o 760 Kč a stojí více než 4800 korun. Pokud lidé využijí nabízených slev, mohou ji pořídit až o třetinu levněji. Například právě u aktovek slevy přesahují i 600 korun,“ uvedl ředitel České distribuční Petr Sikora.

Slevy se podle něj letos pohybují kolem 30 procent, každá desátá sleva je dokonce vyšší než padesát procent. „Absolutně nejvyšší slevu jsme zaznamenali u tabletu, a to celé dva tisíce korun, následují ergonomické aktovky,“ informoval Sikora. Výrazné slevy jsou však i na základní vybavení, například psací potřeby. Kvalitní pero lze sehnat už od 35 korun.

Zajímavé ceny lze najít i v e-shopech, kam se prodej školních potřeb z kamenných obchodů stále více přesouvá.

Na začátku školního roku se čeští rodiče chystají za jednoho školáka utratit v průměru 3903 Kč, což je o čtyři sta korun více než loni. Z toho na školní pomůcky půjde 2034 Kč a na kroužky 1869 Kč, vyplývá z průzkumu, který pro společnost Provident Financial provedla výzkumná agentura TNS.

Za školní potřeby utratíme přes 4 miliardy

Zatímco v rodinách, kde mají jen jedno dítě, za pomůcky utratí v průměru 2034 Kč, v rodinách se dvěma dětmi je to v průměru 3798 Kč. Ani výdaje nad 5 tisíc korun však nejsou výjimkou. Domácnosti přitom uvádějí, že největší položkou jsou pro ně učebnice. Druhou nejvyšší položkou je pak sportovní obuv a oblečení. Velkou položku ve výdajích domácností představují kroužky. V domácnostech s jedním dítětem činí výdaje v průměru 1869 Kč, v rodinách, kde jsou dvě děti, se částka pohybuje kolem 3555 Kč. Pětina domácností se dvěma školáky vydává na kroužky více než 5000 Kč.

V České republice nyní 854 tisíc dětí navštěvuje základní školy a 436 tisíc střední školy. „Za školní potřeby letos rodiče v celé ekonomice zaplatí 4,2 miliardy korun a za kroužky 3,89 miliardy korun. Výdaje na školní potřeby se na našem hrubém domácím produktu podílejí 0,1 procenta,“ upozornila finanční ředitelka Providentu Vendula Chižňaková.

Stále více rodičů nakupuje vedle nových psacích potřeb a tašek pro děti také elektronická zařízení. Kromě prodejů mobilních telefonů, které pomáhají rodičům sledovat, kde se dítě pohybuje, a být s ním prakticky neustále v kontaktu, rostou prodeje i tabletů a notebooků.

„Prodejní síť Expert Elektro s blížícím se koncem prázdnin eviduje desetiprocentní nárůst zájmu o tablety, v případě notebooků jde o dvacet procent,“ sdělil Právu ředitel prodeje Expert Elektro Robin Weintritt.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám