Hlavní obsah

Průzkum: Co považují za nejvhodnější investici generace dětí, rodičů i prarodičů

Novinky, bab

Proč lidé investují volné peníze? Pochopitelně proto, aby se jim rozmnožily či přinesly další užitek například v podobě dosažení lepšího vzdělání či poznání jiných zemí a zvyků. Napříč generacemi se však představy o investicích výrazně liší. Shodly se jen na investici do nemovitostí, u ostatních oblastí se už objevily výrazné generační rozdíly.

Foto: David Ryneš, Novinky

Co si jednotlivé generace představují pod pojmem investice

Článek

Jak na investování nahlížejí současné generace dvacátníků, čtyřicátníků a šedesátníků zjišťovala v aktuálním průzkumu společnost Ipsos pro Broker Consulting. Osloveno bylo téměř 1600 lidí.

Koupě nemovitosti je nejvhodnější investicí

Pořídit si nějakou nemovitost je podle všech tří generací tou nejvhodnější investicí. V průměru tak smýšlí 65 procent oslovených, přičemž nejvíce jsou o tomu přesvědčeni lidé starší (60 až 69 let).

Druhou pozici vhodných způsobů investování peněz zaujaly akciové fondy. Ovšem v jejich případě už průzkum zaznamenal výraznégenerační rozdíly. Jako investici je označily téměř dvě třetiny mladých lidí mezi 20 až 29 lety, ovšem u nejstarší generace mezi 60 až 69 lety už to nebyla ani polovina (46 procent). Lidé ve středním věku (40 až 49 let) pak považují akciové fondy za investici z 52 procent.

„Je dobře, že mladí lidé spoléhají na akciové fondy, protože u nich platí pravidlo, že kvůli vysoké kolísavosti se do nich nevyplatí investovat na krátkou dobu. A právě nejmladší generace může čas využít ve svůj prospěch,“ uvedl Jan Lener z Broker Consulting.

Co si jednotlivé generace představují pod pojmem investice
Typ investice20 - 29 let40 - 49 let60 - 69 let
*Akciové fondy63 %52 %46 %
*Zlato29 %35 %36 %
*Bitcoiny a obdobné kryptoměny20 %9 %4 %
Podílové a dluhopisové fondy34 %44 %35 %
*Nemovitosti65 %63 %68 %
Vzdělání16 %20 %23 %
Cestování4 %3 %3 %
Rodina / děti9 %16 %13 %
Hotovost7 %6 %5 %
Umění, známky, starožitnosti8 %12 %16 %
Penzijní spoření ve státem podporovaných produktech6 %11 %18 %
Vlastní podnikání12 %5 %6 %
Zdroj: Průzkum Ipsos pro Broker Consulting

Zlato jako synonymum investice vnímají častěji lidé z nejstarší generace (více než třetina z nich). U střední generace je to jen o procentní bod méně a u nejmladších je sice obliba nejmenší, ale i tak dosahuje 29 procent.

Kryptoměna frčí u nejmladších

Každý pátý zástupce lidí ve věku 20 až 29 let dále uvedl jako vhodnou investici kryptoměny.

„Důvěra mladých v takzvané kryptoměny příliš nepřekvapila, jedná se o generaci zvyklou na virtuální svět. Z toho pohledu lze chápat volbu tohoto druhu investice,” zmínil Lener.

Zároveň ale varoval, že z hlediska faktů se jedná o vysoce rizikové spekulace, které mají mnohá úskalí, jež nemusí být na první pohled zřejmá, jak ukázal i vývoj v posledních několika měsících.

Vzdělání si cení hlavně starší

Průzkum se zabýval i tím, zda jednotlivé generace vnímají vzdělání jako investici.

Nejvíce si ho cení nejstarší generace, což potvrdila čtvrtina z nich. Naopak v případě nejmladší generace respondentů to byl jen každý šestý oslovený.

Každý zhruba osmý zástupce mladých považuje za investici své vlastní podnikání, což je o sedm, respektive o šest procentních bodů více než u obou ostatních generací. Nejstarší lidé, zhruba každý šestý, zase více vnímají jako investici starožitnosti, umění a známky.

„Průzkum také potvrdil jednu více méně zřejmou domněnku, s klesajícím věkem rapidně klesá důvěra ve státem podporované penzijní produkty jako vhodnou investici. V nejstarší generaci jim důvěřuje 18 procent, ve věku od 40 do 49 let už jen 11 procent a u nejmladších je to pouze každý zhruba patnáctý. Celkově má státem podporované doplňkové penzijní spoření nízkou podporu,” doplnil Lener.

Anketa

Co považujete za nejlepší investici?
nemovitosti
58,9 %
akciové fondy
3,2 %
zlato
6,3 %
bitcoiny
3,4 %
vzdělání
21,8 %
umění, starožitnosti
3,6 %
podílové fondy
1,2 %
penzijní spoření
1,6 %
Celkem hlasovalo 1227 čtenářů.

Reklama

Související články

Češi se naučili investovat do bydlení

Investovat do bydlení se pro Čechy stalo téměř národním sportem. Zatímco v minulosti převažovali mezi investory do bytů v Praze cizinci, dnes jsou to stále...

Nejlepší zajištění na stáří: vlastní byt

Koupě bytu či domu, který po odchodu do penze bude výlučným vlastnictvím seniora, se ukazuje jako jedna z nejlepších forem zabezpečení na stáří. Nejedná se jen...

Výběr článků

Načítám