Hlavní obsah

Jak správně investovat aneb Sedm tipů dobrého investora

Novinky, bab

Chcete-li si naspořit nějakou finanční rezervu, máte několik možností. Můžete peníze ukládat na běžný účet, ale třeba i doma do šuplíku. V takovém případě ale s tím, že vám peníze budou vydělávat, nepočítejte. Další možností je peníze investovat. Aby investování splnilo svůj účel, je třeba dodržet několik základních pravidel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Proč chcete investovat

Než se do investování pustíte, mějte jasno v tom, co je hlavním důvodem odkládání peněz. Spoříte na stáří, nebo dětem na studia, či jen na luxusní dovolenou? S tím souvisí i konečná částka, kterou chcete získat, resp. naspořit.

Začněte co nejdříve

Mnoho lidí dělá jednu základní chybu, pravidelné ukládání peněz neustále odkládá s tím, že stále ještě nemají dostatek peněz, které by mohli postrádat. Přitom investovat můžete už od několika stovek korun. A čím dříve si na pravidelnost zvyknete, tím rychleji vaše úspory porostou.

Výši investice si dobře rozmyslete

Než se rozhodnete, kam své peníze uložíte, resp. komu je svěříte, spočítejte si také, jak vysokou částku můžete každý měsíc ze svého rozpočtu postrádat, a také po jak dlouhou dobu.

Rozhodně se nevyplatí investovat všechny volné peníze a být tak bez rezervy pro nenadálé případy, kdy bude například potřeba koupit novou pračku apod.

Jaké riziko jste ochotni podstoupit

Také zvažte, do jak velkého rizika jste ochotni jít. „Nejdříve je třeba poznat sám sebe a podle toho zvolit tu správnou investici, a to především z hlediska výnosu a rizika,” uvedl Michal Teubner z Komerční banky.

Zvolte vhodné portfolio

Sestavte si takové investiční portfolio, které bude obsahovat jak rizikové, tak stabilní investice. Rozhodně peníze nevkládejte jen do jednoho typu fondu. Investujte jak do akcií, tak dluhopisů či komodit.

Své peníze ale rozložte i mezi jednotlivými finančními produkt. Vedle podílových fondů je dobré mít i rezervu například na spořicím účtu.

Nebuďte nato sami

Vývoj na finančních trzích klade stále vyšší nároky na znalosti, zkušenosti i čas při investování. Mnoho drobných investorů proto raději svěří péči o své investice do rukou zkušených profesionálů.

Nenechte se odradit

Známé české přísloví říká, že „každý den nemůže být posvícení”. V případě investic to platí dvojnásob, nenechte se proto odradit prvním neúspěchem, propadem ceny své investice. Investování je běh na dlouhou trať a v delším časovém horizontu bude vaše investice s největší pravděpodobností vydělávat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám