Hlavní obsah

Při péči o zdraví Češi nejčastěji utrácejí za léky

Novinky, bab

Češi do svého zdraví investují často i nemalé částky. Jejich rozpočty nejčastěji zatěžují doplatky za léky či útraty za volně prodejné léčivé přípravky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Výdaje za zdraví, mezi něž patří například útraty za léky, úhrady rehabilitační péče, náklady za zdravotní pomůcky či nehrazené lékařské úkony, zatíží každý měsíc rodinné rozpočty naprosté většiny českých domácností, ukázal průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Kruk.

Zhruba dvě třetiny domácností za zdraví utratí do desetiny svých rozpočtů. Ovšem více než čtvrtinu tyto výdaje přijdou na 10 až 30 procent. Pouze šest procent domácností žádné výdaje za zdraví nemá.

Letos omezíme útraty a zvýšíme úspory, plánuje většina Čechů

Finance

Dva ze tří oslovených Čechů v průzkumu zmínili, že nejvíce peněz při péči o své zdraví utratí za doplatky léků a volně prodejné léčivé přípravky. Pro každého desátého jsou největším nákladem poplatky za lékařské výkony nehrazené ze zdravotního pojištění (například očkování, ošetření u zubaře apod.). Pět procent utrácí hlavně za zdravotnické a terapeutické pomůcky a čtyři procenta především za rehabilitace a podobné služby.

„Kromě relativně nízkého zatížení náklady na lékařskou péči u naprosté většiny českých domácností se ukazuje, že do svého zdraví investují Češi prakticky bez ohledu na svůj měsíční příjem, socioekonomické postavení nebo vzdělání. Nijak překvapivý není růst výdajů spojených se zdravím společně s věkem,“ doplnila Jaroslava Palendalová ze společnosti Kruk.

Podle údajů Českého statistického úřadu, publikovaných v březnu 2021, připlácejí Češi na svou zdravotní péči v průměru šest tisíc korun ročně.
Pokud jde o podíl výdajů na zdravotní péči oproti hrubému domácímu produktu, nacházela se Česká republika na 17. místě mezi zeměmi EU.

Za nadstandardní služby - například lázně - o něco více utrácejí muži s vyšším vzděláním a obyvatelé velkých měst. Na druhou stranu ale muži častěji než ženy uvádějí, že v souvislosti se zdravím žádné peníze neutrácejí.

Za úkony nehrazené ze zdravotního pojištění zase častěji utrácejí ženy. V případě rehabilitací a terapeutických či zdravotních pomůcek je poměr mužů a žen vyrovnaný.

„Náš průzkum ukazuje dostupnost zdravotní péče bez zásadního omezení financemi a regionálních rozdílů. Díky robustnímu systému zdravotního pojištění Češi v souvislosti se zdravím doplácejí téměř nejméně peněz z obyvatel Evropské unie, pandemie koronaviru se zde zatím výrazně neprojevila,“ dodala Palendalová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám