Hlavní obsah

Přehledně: Jaké služby platí nájemce bytu

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základní povinností nájemce je platit pronajímateli za veškeré služby, které v bytě využívá. Ovšem ne všechny poplatky, které někteří pronajímatelé po nájemcích požadují zaplatit, je možné zahrnout mezi služby spojené s užíváním bytu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ve spolupráci s odborníky ze spotřebitelské organizace dTest přinášíme přehled povinností i práv nájemců vztahujících se k platbám za služby spojené s užíváním bytu.

Nájemce je povinen vždy hradit takzvané nezbytné služby stanovené občanským zákoníkem. Jedná se například o dodávky vody, odvoz a odvádění odpadních vod včetně čištění jímek, dodávky tepla, odvoz komunálního odpadu, osvětlení a úklid společných částí domu, zajištění příjmu rozhlasového a televizního vysílání, provoz a čištění komínů, případně provoz výtahu.

Pronajímatel nemůže po nájemci požadovat přísppěvek do fondu oprav, protože se nejedná o službu, ze které by měl nájemce okamžitý prospěch
Eduarda Hekšová, dTest

„Někdy však může být rozsah služeb jiný, záleží na konkrétní nemovitosti, navíc ne každá dohoda o službách nájemce zavazuje. Nejznámější spornou položkou je příspěvek do fondu oprav, který pronajímatel nemůže po nájemci požadovat, protože se nejedná o službu, ze které by měl nájemce okamžitý prospěch,“ uvedla Eduarda Hekšová, ředitelka dTestu.

Nájemce službu využívá, musí ji zaplatit

Aby mohla být konkrétní služba spojena s užíváním bytu, musí ji nájemce skutečně využívat. Musí například svítit, topit, spotřebovávat vodu, vytvářet odpad, jezdit výtahem, pohybovat se po domě a tím pádem ho i „znečišťovat” apod.

„U luxusnějších nemovitostí lze uvažovat i o tom, že by mohl pronajímatel po nájemci vyžadovat zaplacení služeb zahradníka, pokud má nájemce do zahrady domu přístup a může ji využívat. Dalším příkladem je poplatek za provoz recepce v domě, která je nájemci rovněž k dispozici,“ doplnila Hekšová.

Za co nájemce platit nemusí

Podobně jako u platby do fondu oprav nemůže pronajímatel po nájemci požadovat, aby platil za  správu nebo pojištění celého domu. Nejedná se totiž o služby, které nájemci přinášejí okamžitý prospěch, ani je nijak nevyužívá.

Jak odborníci dTestu uvádějí, je někdy obtížné rozlišit, co je službou spojenou s užíváním nájemního bytu a co již ne. Například platbu za pojištění domácnosti může pronajímatel po nájemci vyžadovat. Pojištění totiž chrání i jeho majetek, kryje škody na zařízení (nábytek, koberce, elektronika, svítidla či věci osobní potřeby apod.).

Někdy může dojít k nedorozumění kvůli některým položkám ve vyúčtování od společenství vlastníků jednotek nebo družstva. Občas jsou totiž nepřesně nazvané.

Co všechno může nájemce změnit v nájemním bytě

Finance

„Může pak docházet ke zbytečným sporům. Řešením pro pronajímatele proto může být, když náklady na platby požadované v předpisu plateb či v jejich vyúčtování od společenství vlastníků jednotek nebo družstva vezme v úvahu při stanovení výše nájemného, tedy v podstatě o ně nájemné navýší,“ doporučila Hekšová.

Objevují se i názory, že záleží pouze na dohodě mezi nájemcem a pronajímatelem. Není to ovšem tak, že nájemce má smůlu a musí platit všechny položky uvedené ve smlouvě, upozorňují odborníci. U nájmu bytu platí ochrana nájemce, a tak jsou neplatná ta ustanovení, která by ho nepřiměřeně zkracovala na jeho právech. Ovšem řada nájemců nechce jít do konfliktu s pronajímatelem a zaplatí i ty položky, které platit nemusí.

Reklama

Související články

Na bydlení ve vlastním každý nedosáhne

Před rokem 1989 se k pořízení vlastního domku či bytu dostali jen nemnozí. Vlastnické bydlení bylo výsadou vesnice. Zhruba desetina bydlících žila...

Drahé byty nutí mladé zůstat u rodičů

Mladé Čechy komfort tzv. mamahotelu neláká. Naprostá většina se chce osamostatnit do 25 let. Současná situace na trhu s bydlením jim však jejich plány hatí. Na...

Výběr článků

Načítám