Hlavní obsah

Práci z domu nabízí firmy jen u zlomku volných míst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práce z domu, tzv. home office, je sice častým tématem personalistických zpráv, ale ve skutečnosti ji jako možnost, respektive doplněk, nabízí firmy jen u zlomku míst, které potřebují obsadit.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Jen na portále Volnamista.cz je nyní celkově 40 tisíc nabídek na práci všeho druhu a z celé republiky. Práci z domu ale zde výslovně umožňují jen necelé dva tisíce neobsazených pozic. Jen o něco lepší je to s pružnou pracovní dobou, kdy ji má z tohoto vzorku tři tisíce pět set volných míst.

Práce z domu je obvykle běžná u IT profesí, v marketingu a komunikaci s veřejností, u pojišťováků a obchodníků.

Například společnost MEVA-TEC hledá pro Šumperk zástupce, jemuž umožňuje dělat i z domova. Měl by uživatelsky ovládat výpočetní techniku a orientovat se ve strojírenství. Firma poskytne služební auto i pro soukromé cesty.

Lidé na home office mohou dostávat navíc 700 korun měsíčně

Finance

V kategorii práci na dálku se objevují také nabídky neziskových společností, provázaných s dotacemi. Zajímavé je, že u těchto pozic jsou nadprůměrné nástupní platy. Jedna z pražských neziskovek nabízí 43 000–45 000 Kč měsíčně za administraci dotačních a grantových projektů. Z domova. Náplní má být komunikace s donátory, což jsou zejména obce, města, kraje, a získávání dalších „na zajištění činnosti organizace“.

Potkat se jen jednou týdně?

Soustruh do bytu dát nejde; a kamion se z domu zatím také neodřídí. Home office pro zaměstnance „s klávesnicí a mobilem“ se ovšem stal populární zejména po covidové pandemii. Nejvíce láká mladé. „Takto chtějí dělat tři z pěti lidí pod 35 let. Starší generace jsou naopak v otázce zdrženlivější. Střídavý model práce nabízí téměř 40 procent společností,“ odvolává se na sondu mezi firmami ředitel společnosti Scott Weber Workspace Adam Zvada.

Nicméně řada firem by ráda své zaměstnance viděla v kanceláři častěji než jednou týdně na poradě. Kvůli tomu, že při osobních kontaktech si lidé předají často více informací a nápadů než přes telefon nebo video konferenci. Firmy, kde práce z domova převažuje, ale nyní z toho jen těžko mohou vycouvat nebo tento volný režim korigovat.

Pokles produktivity?

„Část firem zaznamenává pokles produktivity zaměstnanců na home office. Málokterý šéf ale o omezení podmínek pro home office mluví. Kvůli nedostatku lidí se bojí, aby o zaměstnance nepřišel,“ tvrdí Irena Vrbová z konzultační společnosti Porto. Firmy podle ní vnímají, že kvůli takzvanému hybridnímu režimu, kdy zaměstnanci pracují častěji doma, trpí firemní kultura.

„Přibývá lidí, kteří nejsou ochotni překračovat rámec svých povinností,“ dodala Vrbová. To potvrzuje i řada personalistů.

Práce z domova nemusí ale být výhra ani pro pracovníky. „Práci doma buď odkládáme, nebo se přepínáme. Zlatý střed se nepovede najít každému,“ míní Vrbová.

Zkrácený úvazek u desetiny nabídek

Mladým lidem pečujícím o děti a seniorům vyhovují zkrácené úvazky. Ty jsou umožněny u více než desetiny nabídek na Volnamista.cz.

Brigádně je to 3 800 míst a na živnost pak 2 500 míst z celkového počtu čtyř desítek tisíc nabídek.

Nová pravidla home office: Žádat o něj mohou rodiče dětí mladších 9 let

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám