Hlavní obsah

Polovina Čechů neušetří ani dva tisíce měsíčně, ukázal průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý šestý člověk v Česku dokáže dát stranou měsíčně nejvýše pětistovku. Polovina za měsíc neuspoří ani dva tisíce, ukázal průzkum agentury Ipsos pro banku Creditas. Třetina domácností má úspory od sta tisíc korun do půl milionu. Desetina má našetřeno půl milionu až milion a každý desátý má úspory nad milion korun.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Peníze - ilustrační snímek

Článek

„Téměř polovina respondentů přiznala, že by jejich úspory nepokryly ani tříměsíční výpadek příjmů,“ uvedla Ivana Pícková z Creditas.

Na vlastní bydlení se snaží ušetřit zhruba každý pátý. Ti, kteří spoří, často nezacházejí se svými úsporami správně, a připravují se tak o výnosy.„Sedm z deseti dotázaných drží úspory v hotovosti nebo na běžném účtu,“ dodala Pícková.

Milion korun uložený na neúročeném běžném účtu nevynese za rok nic, upozornila. Stejná částka uložená na spořicím účtu přinese podle Píckové při dnešních průměrných úrokových sazbách ročně kolem 50 tisíc korun.

Neplatí vám málo? Kolik si v průměru vydělají prodavač, kurýr či skladník

Ekonomika

Nejoblíbenějšími nástroji spoření jsou hotovost, ve které má úspory 71 procent lidí, a spořicí účty, které využívá 69 procent oslovených. Následují státem dotované produkty, jako je penzijní spoření a stavební spoření a investiční fondy. Penzijní pojištění má 64 procent dotázaných a stavební spoření 39 procent.

Z průzkumu také vyplývá, že ženy spoří méně než muži. Nejvyšší úspory mají obyvatelé Prahy. V hlavním městě je ale zároveň nejvyšší podíl těch, kteří neuspoří nic, je to každý desátý Pražan. Nejspořivější věkovou skupinou, a to jak co do měsíční úložky, tak do objemu úspor, jsou lidé mezi 45 a 53 lety.

Anketa

Kolik dokážete měsíčně obvykle uspořit?
Více než 5000 korun
47,6 %
2000 až 5000 korun
12,6 %
do 2000 korun
8,9 %
Nic
30,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12251 čtenářů.

Jiný nedávný průzkum pro Broker Consluting ukázal, že „osm z deseti domácností má z příjmů pokryté výdaje a něco zbude, ale jen čtvrtina z nich pak dokáže něco spořit.“

Podle sondy inkasní firmy Kruk se finanční situace českých domácností meziročně mírně zlepšila. V nouzi žije každá desátá rodina. To, že deset procent osob je u nás v tzv. příjmové chudobě, odpovídá dlouhodobému stavu.

Expertka: Tisícovka na penzijko už pro lepší důchod nestačí

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám