Hlavní obsah

Podpojištění hrozí už po pár letech, smlouvy pravidelně aktualizujte

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojištěný majetek má většina českých domácností. V mnohých z nich však musí počítat s tím, že v případě škodní události budou výrazně tratit. Nemají totiž dobře nastavenou pojistnou smlouvu a jejich byty či domy tak mohou být tzv. podpojištěny. Pravidelná aktualizace pojistných smluv se tak rozhodně vyplatí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Jak už delší dobu ukazují různé průzkumy, mnozí Češi spíš než své zdraví chrání svůj majetek, pojišťují své byty, domy i auta. Ovšem mnozí z nich uzavřou s pojišťovnou smlouvu, v níž nastaví aktuální cenu majetku, a dál se o nic nestarají. Neuvědomují si, že i již uzavřené smlouvy je třeba jednou za čas aktualizovat a pojistnou částku upravit současné situaci.

Může se totiž lehce stát, že jejich nemovitost je tzv. podpojištěna, tedy pojištěna na nižší částku, než je její skutečná hodnota. V případě škody pak mohou přijít i o desítky tisíc korun.

Majetek má pojištěný většina Čechů, život a zdraví nikoliv

Finance

6 z 10 majetkových smluv je podpojištěných

Data společnosti Rixo ukázala, že dokonce šest z deseti majetkových smluv je podpojištěných, nemovitost průměrně o 1,8 milionu korun a domácnost o 200 tisíc korun. „Domácnosti jsou podhodnocené průměrně o 40 procent, a nemovitosti dokonce o 60 procent,“ doplnil Martin Ždímal z Rixo.

Na podpojištění majetku upozorňují i pojišťovny, evidují je v průměru u každé čtvrté nahlášené velké škody.

Do situace, kdy bude váš majetek pojištěný na nižší hodnotu, než je skutečná, se můžete dostat velmi snadno. Stačí například dát domu novou fasádu či střechu, zrekonstruovat v bytě koupelnu či třeba kuchyň, a svůj majetek tak rázem navýšíte i o desítky až stovky tisíc korun.

Domácnosti jsou podhodnocené průměrně o 40 procent, a nemovitosti dokonce o 60 procent
Martin Ždímal, Rixo

Své zkušenosti s podpojištěním má i pětatřicetiletý Karel, který zdědil po babičce dům na venkově z roku 1950. Babička ho měla pojištěný na 1,8 milionu korun a na stejnou částku ho pojistil i Karel. Během pěti let postupně zrenovoval střechu a fasádu, vyměnil dřevěná okna za plastová, dům vybavil podlahou s integrovaným vytápěním a přistavěl garáž. Všechny úpravy vyšly na 1,2 milionu korun a hodnota nemovitosti tak stoupla na tři miliony korun, o čemž ale neinformoval pojišťovnu a nezvýšil si tak pojistné krytí.

Dům stál v oblasti, která byla zasažena velkou vodou a byl kompletně vyplaven, podmáčen a určen k demolici. Vzhledem k tomu, že nemovitost byla podpojištěna o 1,2 milionu korun, ve smlouvě byla i klientova spoluúčast, pojišťovna mu jako náhradu vyplatila pouze jeden milion korun.

Smlouvy nejpozději po pěti letech aktualizujte

Na druhou stranu ani nemusíte svou nemovitost renovovat a zvyšovat tak její hodnotu, i tak její cena, což ostatně ukazují data realitního trhu, roste a podpojištění může potkat i vás.

Rozhodně se tedy vyplatí pravidelně aktualizovat pojistné smlouvy, a to zejména v souvislosti s většími zásahy a rekonstrukcemi. I v případě, že se do žádné větší úpravy nepustíte, projít svou smlouvu s pojišťovnou byste měli minimálně jednou za čtyři až pět let, upozorňují odborníci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám