Hlavní obsah

Podle čeho Češi vybírají půjčku

Novinky, bab

Cena půjčky je tím hlavním, podle čeho se lidé rozhodují. A nesledují jen úrokovou sazbu, ale i tzv. RPSN. Naopak výše případných sankcí při problémech se splácením pro Čechy nijak důležitá není. Klíčovým parametrem při výběru půjčky je pro více než polovinu Čechů tzv. roční procentní sazba nákladů, známá spíše pod svou zkratkou RPSN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Článek

Již několik let mohou spotřebitelské úvěry nabízet pouze ty společnosti, které dostaly licenci České národní banky. Z původních několika desítek tisíc poskytovatelů zůstal pouze zlomek, v současné době se jedná o 85 nebankovních společností. Díky tomu se trh výrazně pročistil a podařilo se omezit poskytování predátorských půjček. S licencováním poskytovatelů úvěrů také došlo k posílení postavení spotřebitelů.

Jak ukázal průzkum společnosti Cofidis, Češi se cítí při výběru půjčky bezpečně a počínají si sebejistě. Zajímají se jak o cenu půjčky, tak o flexibilitu při splácení.

Na kolik dlužníka případná půjčka přijde, je rozhodující pro nadpoloviční většinu Čechů. Sice stále sledují úrokovou sazbu, ale zajímají se i o tzv. RPSN, která je při posuzování ceny půjčky důležitější, na rozdíl od úrokové sazby ukazuje všechny reálné náklady.

RPSN = roční procentní sazba nákladů
udává, kolik procent z dlužné částky budete muset za půjčku zaplatit za jeden rok, a to včetně splátek, správy půjčky i dalších nákladů souvisejících s jejím čerpáním.

„Kromě výše úroku, kterou sleduje 54 procent dotázaných, se 51 procent lidí rozhoduje i na základě RPSN a 47 procent také podle nejnižšího celkového přeplatku úvěru,“ doplnil Cyril Křůpala ze společnosti Cofidis.

Pojem RPSN přitom ještě v roce 2016 podle průzkumu ministerstva financí nedokázalo 60 procent lidí ani vysvětlit.

Svoboda ve splácení

Kromě ceny půjčky řeší Češi nejčastěji i její flexibilitu. Lidé totiž chtějí mít možnost zacházet s úvěrem podle svých aktuálních možností. Chtějí sami rozhodovat o výši splátek a mít tak možnost je měnit, přizpůsobovat svým aktuálním možnostem.

Také například možnost odložit splátky na určitou dobu je v současné době nejdůležitějším kritériem při výběru pro více než třetinu Čechů.

U vysokoškoláků je flexibilita dokonce nejdůležitějším kritériem pro polovinu z nich.

Není penále jako penále

Povinné licencování výrazně zpřísnilo podmínky pro poskytování úvěrů a omezilo výše pokut. Novelizací došlo mimo jiné k úpravě výše pokut při nedodržování termínu splácení. Taková pokuta nesmí přesáhnout 70 procent z výše jistiny a maximálně může činit 200 tisíc korun. Přesto jsou mezi jednotlivými poskytovateli velké rozdíly. Podle aktuálního Indexu odpovědného úvěrování je po půl roce nesplácení u půjčky 10 tisíc korun adekvátní penále v řádu jednotek tisíc korun. U některých společností může ovšem člověk zaplatit navíc i 30 tisíc korun.

Menší obavy lidí z „predátorských“ společností a technik potvrzuje i průzkum. Nejnižší penalizace za nesplácení je pro lidi při výběru půjčky vůbec tím nejméně důležitým ze všech sledovaných kritérií. Mezi tři nejdůležitější kritéria zařadilo výši pokuty jen šest lidí ze sta lidí. Důležitější je tak při volbě půjčky i možnost zažádat si o úvěr on-line nebo prostřednictvím mobilní aplikace.

Poradit nepotřebují

Průzkum také ukázal, že lidé nemají potřebu nechat si ohledně půjček radit od ostatních. Hodnocení lidí na internetu i doporučení od známých je nejdůležitějším kritériem při výběru půjčky pro šest procent lidí.

Pouze každý dvanáctý až třináctý Čech by úvěr řešil zejména na základě doporučení rodiny a názor finančního poradce považuje za jedno z nejdůležitějších kritérií jen každý osmý oslovený.

Reklama

Související témata:

Související články

Zadlužení kvůli dovolené se může vymstít

Čtyři z deseti Čechů nemají finanční rezervu pro nečekané situace podobné pandemii koronaviru. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury Ipsos. Vzhledem ke...

Výběr článků

Načítám