Hlavní obsah

Platy lidí v IT prudce rostou

Právo, Pavel Cechl

Mzdy odborníků v odvětví informačních technologií jdou v posledních letech prudce nahoru a spolu s tím se postupně zvyšuje i jejich odstup od průměrných příjmů celé populace. Mimo jiné tomu nahrál i zájem firem o ně kvůli pandemii, kdy řada lidí přešla na home office.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Příjmy pracovníků v IT loni dosáhly v průměru téměř 62 tisíc korun hrubého měsíčně, rok předtím to bylo „jen“ 58 tisíc. Ještě před pěti roky se pohybovaly na úrovni 46,4 tisíce. Jejich poměr k průměrným výdělkům v národním hospodářství se meziročně zvýšil ze 160 na 161 procent.

Vyplývá to z analýzy Českého statistického úřadu (ČSÚ) Lidské zdroje v informačních technologiích. „Mezi jednotlivými skupinami zaměstnání jsou v platech IT odborníků poměrně velké rozdíly,“ konstatují v ní statistici.

Výrazně se svou výší mzdy mezi lidmi pracujícími v informačních a komunikačních technologiích vyčnívají řídící pracovníci, jejichž průměrná mzda loni přesáhla 114 tisíc korun.

V Česku pracuje 210 tisíc IT expertů, o třicet tisíc víc než před šesti lety

Další skupinou, která má i v rámci samotného odvětví významně nadprůměrnou mzdu, jsou specialisté v oblasti prodeje, kteří pobírají měsíčně v průměru téměř 90 tisíc korun. Nejedná se ovšem o běžné prodavače, ale spíše o lidi z velkoobchodu, kteří se vedle prodeje věnují i instalacím zařízení. Programátoři pak berou přes 70 tisíc měsíčně.

Rozdíly mezi muži a ženami

Na výši příjmu má i v této profesní skupině vliv místo práce, velikost podniku, věk a pohlaví. Není proto překvapivé, že na nejvyšší mzdy si přijdou lidé zaměstnaní v Praze.

„Jejich průměrná hrubá měsíční mzda loni činila více než 70 tisíc korun. Za Prahou pak následují kraje Jihomoravský a Středočeský, kde dosahovala mzda odborníků v informačních a komunikačních technologiích v průměru 58, resp. 52 tisíc korun,“ okomentovala situaci Markéta Pištorová z ČSÚ.

Top 5 nejlépe a nejhůře placených profesí (průměrný hrubý měsíční výdělek v Kč)
Nejvýdělečnější
1. Ředitelé pro strategii firem139 916
2. Nejvyšší ředitelé firem132 937
3. Řídící letového provozu129 893
4. Ředitelé v oblasti finančních a pojišťovacích služeb127 713
5. Ředitelé v oblasti informačních a komunik. technologií114 183
Nejméně výdělečné
1. Kurýři a doručovatelé balíků 17 293
2. Stavební dělníci18 352
3. Číšníci a servírky19 326
4. Pomocníci v kuchyni19 412
5. Uklízečky a pomocníci v hotelích, administrativních a průmyslových objektech19 694
Zdroj Český statistický úřad. Pozn.: Data jsou za rok 2020.

Z hlediska velikosti firmy jsou na tom nejlépe ti, jejichž zaměstnavatelé mají mezi 250 a tisíci pracovníky. Berou více než ve větších či menších společnostech. Nejvyšší platové ohodnocení mají IT zaměstnanci mezi 35 a 44 roky věku. To ovšem bývá obvyklé i u dalších profesí. Podle mnoha odborníků v tom hraje roli délka praxe i to, že na rozdíl od těch starších snáze dokážou měnit místo než například padesátníci.

Průměrná mzda žen zaměstnaných na pozicích v oblasti informačních a komunikačních technologií se pohybuje na 87 procentech mzdy mužů. Jsou tak na tom lépe než zbytek ženské populace. Ženy napříč ostatními skupinami zaměstnání berou totiž jen 84 procent mužských mezd.

Průzkum: Čtvrtina zaměstnanců je v práci nespokojená

Finance

Podle posledních dat statistického úřadu v Česku pracuje 210 tisíc IT expertů, ještě v roce 2015 jich bylo jen 180 tisíc.

Na rychle rostoucí počet IT specialistů poukazuje i Jiří Halbrštát z personální agentury ManpowerGroup, podle nějž v poslední době vzrostl zájem o ně kvůli pandemii především ve firmách: „Změna způsobu práce v nich přinesla mnohem větší důraz na kybernetickou bezpečnost a nástroje podporující vzdálenou spolupráci.“

Na druhou stranu podle Halbrštáta klesla poptávka v globálních IT centrech a outsourcingových společnostech.

Anketa

Změnil se vám od vypuknutí epidemie plat?
Ano, polepšil/polepšila jsem si
28,6 %
Ano, pohoršil/pohoršila jsem si
17,8 %
Ne
53,6 %
Celkem hlasovalo 9855 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám