Hlavní obsah

Platební morálka se lepší, dluhy po splatnosti má i přesto 406 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Schopnost Čechů splácet závazky se letos mírně zlepšila. Dluhy po splatnosti mělo na konci září 4,53 procenta dospělých, o rok dříve 4,94 procenta, ke konci roku 2021 dokonce 5,15 procenta. Pozitivní je vývoj i přesto, že lidem kvůli vysoké inflaci rostou životní náklady.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Největší podíl na dospělé populaci má Ústecký kraj, kde je zadlužených po splatnosti 9,32 procenta. Následuje Karlovarský se 7,94 procenta. Nejnižší je se 2,79 procenta Zlínský kraj a se 2,8o procenta Vysočina. Informovalo o tom sdružení Solus, které pro banky, nebankovní instituce, operátory či dodavatele energií provozuje registr dlužníků.

Celkový počet lidí s dluhem po splatnosti se během letošního třetího čtvrtletí snížil o dva tisíce na 406 tisíc. Dlužná částka zůstala na úrovni 30,7 miliardy korun.

Lyžařské výcviky podraží, pět dní až za 10 000 korun

Finance

„Ještě před 15 lety byl v registru více než milion občanů s dluhem po splatnosti. Počet těchto osob s rozvojem odpovědného úvěrování klesá. Z důvodu ukončení vymáhání pohledávek na straně věřitelů, nebo úhrady dluhu na straně klienta,“ řekl tajemník sdružení Jan Stopka.

Rostou náklady, klesají rezervy

K mírnému poklesu dlužníků podle něj stále dochází i přesto, že rostou počty nových záznamů v registru u spotřebitelů, kteří do té doby potížím s úhradou svých závazků nečelili.

V letošním roce zapsaly společnosti do registru nový dluh po splatnosti u 79 tisíc lidí. U 37 tisíc již v daném okamžiku evidovaly jiný dluh po splatnosti. Zbylých 42 tisíc osob záznam v registru nemělo. Do potíží s úhradou závazků se dostali až letos.

Více než polovina letos zapsaných lidí v posledních dvanácti měsících své dluhy řádně splácela. „Nejde o osoby, které závazky notoricky neplatí. Projevuje se tak zřejmě i růst životních nákladů a vyčerpání finančních rezerv těchto spotřebitelů,“ dodal Stopka s odkazem na současnou inflaci a růst cen bydlení i potravin.

Asijský e-shop hraje na city a obírá lidi o peníze

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám