Hlavní obsah

Penzijní fondy míří k rekordu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v loňském roce se spořit na penzi se státní podporou nevyplatilo, letos se penzijním fondům daří. Ztráty, které fondy loni utrpěly kvůli vývoji na kapitálových trzích, od letošního ledna smazávají. Dokonce mají šanci na rekordní zhodnocení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jen za prvních osm měsíců roku zhodnotily dynamické fondy okolo 15 procent, vyvážené pak okolo deseti a povinné konzervativní kolem pěti procent. Bezpečně tak odmazaly loňské ztráty,“ sdělil Právu prezident Asociace penzijních společností Aleš Poklop.

Pokud se zisky podaří udržet, mohly by minimálně dynamické fondy – zaměřené většinou na akcie – porazit inflaci, kterou Česká národní banka pro letošek odhaduje na 11 procent.

Právě dynamické fondy uzavřely loňský rok s průměrným výsledkem minus 10,94 procenta, vyvážené minus 6,24 procenta. Konzervativní fondy, ve kterých spoří nejvíce Čechů, se zhodnotily v průměru jen o 0,37 procenta.

Expertka: Lidé si začnou více spořit

Finance

Za deset let existence dynamické fondy vykázaly průměrný roční výnos čtyři procenta, což je necelý jeden procentní bod nad průměrnou roční inflací. Ke konci srpna se jejich celkové průměrné zhodnocení podle Poklopa zvýšilo na pět procent.

Ostatní účastnické i transformované fondy svou výkonností na růst cen dlouhodobě nestačí. Reálná hodnota úspor v nich tudíž klesá.

Třetí pilíř důchodového systému od příštího roku dozná výrazných změn. Vláda chce motivovat lidi, aby si peníze k penzím více zajišťovali pomocí investic. Novela, která je ve Sněmovně, například zvyšuje práh pro čerpání státního příspěvku i jeho maximální výši. Penzijní společnosti budou moci nabízet nový alternativní účastnický fond s volněji nastavenou investiční strategií. Lidé tak budou moct investovat i do rizikovějších produktů, které ale mohou dosáhnout vyššího zhodnocení.

Anketa

Spoříte si na důchod v penzijních fondech?
Ano, už delší dobu.
73,6 %
Ano, ale začal(a) jsem nedávno.
4,4 %
Ne, ale chystám se.
2,2 %
Ne a ani se nechystám.
19,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6430 čtenářů.

Stát bude od ledna podporovat nové spoření na stáří, většina lidí to vítá

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám