Hlavní obsah

Péči o komín nezanedbejte, jinak hrozí malér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Topná sezona již začala, ale řada domácností stále podle hasičů a pojišťoven podceňuje údržbu kotlů a komínů. Riskují tak často vznik požáru s možnými tragickými důsledky.

Foto: Vostárek Josef, ČTK

Revize komína je potřeba jednou ročně

Článek

Nevyhovující stav komína loni podle ČSOB Pojišťovny zapříčinil vznik 1245 požárů. Zanedbání péče o komín může mít za následek nejen požár se značnou škodou na majetku, ale i otravu oxidem uhelnatým a toxiny z plynových spotřebičů. Pojišťovny také mohou krátit výplatu pojistného plnění.

Vlastníkům nemovitostí, kteří opomenou nebo podcení nutnost jednou ročně pozvat kominíka, hrozí pokuta v řádech tisíců korun od Hasičského záchranného sboru. Pro právnickou osobu nebo podnikající fyzickou osobu je to až 100 000 Kč.

Uhlí opět zdražilo a cena ještě poroste

Finance

Kontrola spalinových cest se musí provádět minimálně jednou ročně, revize pak v konkrétních případech. Vše s ohledem na to, jak často se topí. „S topnou sezonou začínají lidé v hojné míře využívat své komíny a od té doby se prudce zvyšuje riziko vzniku požáru zejména u klientů, kteří svým komínům nevěnují pozornost, přestože jim to nařizuje tzv. komínová vyhláška. Bez ohledu na ni je ale v zájmu každého majitele nemovitosti, aby měl komín z preventivních důvodů v pořádku,“ říká produktový manažer ČSOB Pojišťovny Jan Šepek.

V 1118 případech loni hořelo v důsledku vznícení sazí. „Ty jsou přitom přirozenou součástí produktů hoření. Větší množství sazí vzniká především spalováním nekvalitních paliv, v případě dřeva hraje velkou roli také jeho vlhkost. Mnoho sazí se může tvořit i vlivem spalování látek, které do kotle nebo kamen nepatří – jako plasty, textil či obaly od nápojů,“ varuje mluvčí hasičů Martina Götzová. U požárů komínů došlo loni k přímým škodám za 66 milionů korun, zranilo se u nich 28 lidí.

Kdy je nutné provést revizi

Čistit a kontrolovat je potřeba nejen komín, ale také spotřebiče propojené do komína. K revizi se musí přistoupit v případě uvedení nové spalinové cesty do provozu, při změně druhu paliva, z důvodu stavebních úprav komína, před výměnou spotřebiče paliv, či pokud byl komín nebo spalinové cesty jakkoliv poškozeny.

„Občas vidíme i vysoce rizikové zadehtované spalinové cesty. Je důležité čím, a hlavně jakým způsobem se topí,“ říká kominík Radek Prudký ze společnosti MámČistýKomín.

Kromě volné a vyčištěné komínové cesty je třeba dbát také o volný přístup k vymetacím a čistícím otvorům. Odbornost kominíka si lze ověřit na webu Společenstva kominíků ČR nebo na hasičů. Jeho návštěvu je lepší objednávat na jaře po skončení topné sezóny, kdy kominíci mají na kontroly i čištění větší kapacitu. Pokud jste to však nestihli, měli byste si kontrolu zajistit dřív, než začnete topit.

Dojde-li k požáru od komína nebo vznícením sazí, který poškozený uplatní u své pojišťovny, zkoumá se vždy příčinná souvislost mezi závadou spalinové cesty a vznikem škody, popřípadě jejím rozsahem. „Je-li poškozený v nájmu, musí splnění svých povinností doložit majitel domu,“ doplňuje Zdeněk Hruška z pojišťovny Uniqa.

Kotle na pevná paliva mají stále budoucnost

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Komínová štětka

Výběr článků

Načítám