Hlavní obsah

Ojeté auto po prvním majiteli je často lež, varují experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U poloviny nabízených ojetých aut prodávající uvádějí, že jsou po prvním majiteli. Společnost Cebia, která se specializuje na prověřování vozidel, ale zjistila, že ve skutečnosti je to jen 16 procent. Zbytek pouze uměle zvyšuje cenu až o pět procent. U ojetiny za 300 tisíc korun to dělá devět tisíc.

Foto: Jindřich Ginter, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Trh ojetých vozidel letos nabízí větší výběr než loni. Počet vozů v bazarech vzrostl podle Cebie meziročně o 4,5 procenta. Přibyla auta s českým původem - na polovinu nabídky, dovozy se propadají. Lídr trhu, skupina Aures Holdings, která provozuje autobazary AAA Auto, očekává za letošní rok prodej 100 tisíc ojetých aut.

Zatajit skutečný počet majitelů prodávaného vozu není nic těžkého. „Stačí si nechat vydat kopii velkého technického průkazu, do níž se napíše jen poslední vlastník,“ upozornil ředitel Cebie Martin Pajer. „V případě auta dovezeného ze zahraničí se běžně uvádí jen vlastník v Česku,“ dodal.

Prodejci ojetin zamlčují havárie. Poškození lze ale snadno zjistit, upozorňují experti

Finance

Prodejci se tak snaží odradit zájemce od prověřování vozidla. Když autem jezdil jen jeden vlastník, žádné riziko nehrozí, řeknou si kupující. „Řada aut je ale po totální havárii. Tím, že prodejci uvedou jen jednoho majitele, výrazně sníží pravděpodobnost, že si kupující informaci o stavu vozu sám zjistí,“ připomněl Pajer.

Na největším českém motoristickém online tržišti Sauto.cz se nyní nabízí přes 88 tisíc ojetých i nových aut. U 43 tisíc z nich prodejci uvádějí, že jsou po prvním majiteli. U více než 30 tisíc vozů deklarují inzeráty stáří do tří let. U tří stovek je uvedeno, že jsou po havárii a opravě, 460 vozidel se nabízí s poškozením nebo po bouračce.

Ojetiny jsou mnohem levnější na Slovensku a v Polsku. O desetitisíce

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám