Hlavní obsah

Objednáváte si léky přes internet? Na co si dát pozor

Nejen oblečení, elektroniku či třeba potraviny, ale i léky je možné pořídit přes internet. V současné době to nejspíš ocení lidé, kteří se kvůli bezpečnostním opatřením dostali do karantény a mají tak omezené možnosti volného pohybu. Ovšem počítejte s tím, že je takto možné zakoupit jen určité druhy léků. Ve spolupráci s odborníky ze spotřebitelské organizace dTest přinášíme rady, na co si přitom dát pozor.

Foto: Profimedia.cz

V lékárenských e-shopech koupíte jen volně prodejné léky.

Článek

Prodej léků přes internet musí být v souladu se zákonem o léčivech, který přesně stanoví podmínky zacházení s léky, včetně jejich výdeje v lékárně či mimo ni. Kromě jiného to znamená například i to, že nabízet léky prostřednictvím e-shopu může pouze schválená „kamenná“ lékárna, která má tento způsob výdeje povolen Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Čechy stojí zdraví stále více. Za léky dá každý přes 2600 korun ročně

Ekonomika

„Seznam všech takových lékáren je zveřejněn v databázi na webových stránkách sukl.cz. Navíc e-shop lékárny musí mít přímo na svých webových stránkách umístěno speciální logo. Po kliknutí na něj dojde k přesměrování na stránky SÚKL, kde se zákazník dozví, zda bylo ověření lékárny úspěšné a zda je tedy nákup bezpečný a v souladu se zákonem,“ upozornila ředitelka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová.

V e-shopu pouze volně prodejné léky

V lékárenských e-shopech ale nekoupíte všechny možné druhy léčiv. Léky totiž musí být registrované v České republice a zároveň musí být volně prodejné. Jedná se tedy o léky určené k léčbě onemocnění, o němž si rozhoduje sám pacient. Léky proto musí mít nízké riziko závažných nežádoucích účinků a také nízkou toxicitu.

Lékárna musí objednávku pacientovi odeslat do 48 hodin od přijetí, a to tak, aby byly léky doručeny nejpozději do tří dnů
Eduarda Hekšová, dTest

„Lékárna, která se rozhodne nabízet volně prodejné léky ve svém e-shopu, je povinna splnit celou řadu zákonem stanovených povinností. Dodat léky pacientovi tak třeba musí způsobem, který zajistí zachování jejich jakosti. Za zásilku léků lékárna odpovídá tehdy, zajistí-li si přepravu u jiné osoby. Objednávku musí pacientovi odeslat do 48 hodin od přijetí, a to tak, aby byly léky doručeny nejpozději do tří dnů,“ doplnila Hekšová.

Jak na léky na předpis

S lékem na předpis v e-shopu lékárny neuspějete. Ovšem může se stát, že na některých webových stránkách najdete nabídku léků, které nejsou v ČR volně prodejné, jedná se například o antibiotika. V takovém případě je ale třeba si uvědomit, že jakákoliv nabídka léků na předpis mimo lékárnu je vždy nezákonná.

Riziko představuje i objednávání léků na předpis ze třetích zemí. Ve většině případů se jedná o padělky, a není tak zaručeno, zda je v nich vůbec obsažena účinná látka, případně v jakém množství.

Tyto přípravky také nezřídka obsahují další přídatné látky a plniva, která jsou zdraví nebezpečná. Výjimkou není ani to, že pacient léky objedná, předem zaplatí, ale zásilka už k němu nedorazí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám