Hlavní obsah

O penzijní připojištění je rekordní zájem. Denně do něj vstupuje přes 10 tisíc lidí

Právo, Jakub Svoboda

Zájem Čechů o uzavření penzijního připojištění je kvůli končící možnosti jeho sjednání se všemi současnými výhodami na historickém vrcholu. Denně teď do něj podle údajů z penzijních fondů vstupuje přes 10 tisíc lidí, přičemž některé penzijní fondy zaznamenávají až 3000 nově sjednaných smluv denně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Na našich přepážkách je teď opravdu živo, protože 90 procent lidí, kteří je navštěvují, na nich touží právě po uzavření penzijního připojištění,“ řekl Právu mluvčí PF Allianz Václav Bálek. Počet nových smluv se v listopadu podle něj pohybuje kolem 3000 denně, vedle toho je i zhruba tisíc žádostí o navýšení úložek. Podle odhadů by se za poslední dva měsíce mohl počet klientů v českých penzijních fondech zvýšit celkem o více než čtvrt miliónu.

Na rozhodnutí jsou už jen dva dny

Penzijní připojištění si lze za stávajících podmínek a se všemi výhodami uzavřít už jen dva dny. S koncem listopadu totiž tato možnost nenávratně končí a těm, kteří penzijní připojištění dosud nemají a poslední šanci nevyužijí, zůstane k dispozici jen jeho reformovaná podoba, která odstartuje 1. ledna 2013.

V rámci nové úpravy mají být současní účastníci automaticky převedeni do tzv. transformovaného fondu, ve kterém jim budou zachovány všechny stávající nároky, zejména garance nezáporného výnosu či a výsluhová penze, díky které lze až polovinu prostředků vybrat již po 15 letech spoření. Výhodou stávající smluv je i to, že k penězům se účastník připojištění může dostat už v šedesáti letech. Nově to bude až po dosažení důchodového věku.

Noví zájemci o připojištění totiž do transformovaného fondu už vstoupit moci nebudou. Přístup budou mít od ledna do tzv. účastnických fondů, které mají mít na rozdíl do současných fondů větší možnosti investování. V nových fondech se však úspory mohou i znehodnotit.

Zvýšený zájem o uzavření penzijního připojištění za stávajících výhodných podmínek, tj. s garancí nezáporného zhodnocení a s výsluhovou penzí, díky které lze až polovinu prostředků vybrat již po 15 letech spoření, zaznamenaly však i další penzijní fondy. Nabídky penzijního připojištění lze porovnat například na portálu Sfinance.cz.

„Za říjen byl počet nových smluv zhruba 21 000, v listopadu by jich mělo být kolem 40 tisíc. Ve srovnání s jarními a letními měsíci je nárůst až pětinásobný,“ uvedl Bálek.

Zhruba dva tisíce nových účastníků penzijního připojištění denně evidují třeba PF České pojišťovny a PF České spořitelny. Od října do konce listopadu registrují až 70 tisíc, resp. 50 tisíc nových smluv. PF Komerční banky od října získal přes 30 000 nových účastníků.

Nejvíce smluv uzavírají třicátníci

Tisíce žadatelů využilo ke sjednání připojištění internet. „Tím, jak se blíží konec listopadu, evidujeme zvýšený zájem. Lidé využívají možnost sjednat penzijní připojištění za pár minut z pohodlí domova bez front na pobočkách,“ potvrdil Právu Martin Špaček z portálu Sfinance.cz.

Ze statistik portálu vyplývá, že nejvíce si sjednávají smlouvy o penzijním připojištění lidé ve věku od 30 do 40 let (31,7 %), podíl čtyřicátníků i lidí ve věku 20 až 30 let je shodně zhruba čtvrtinový. Nově příchozích padesátníků do připojištění je pak desetina a vstoupilo do něj i téměř 5 procent lidí starších 60 let.

„Nejmladšímu z nových účastníků je 18 let, nejstaršímu 80 let,“ poznamenal Špaček. Těm, kteří smlouvy nově podepsali, hodlá na připojištění přispívat necelá desetina zaměstnavatelů.

Lidé navyšují platby

Vzhledem ke změně struktury státních příspěvků po Novém roce také stále více lidí, kteří si to mohou dovolit, navyšuje měsíční platby. Státní podpora sice zůstane ve třetím důchodovém pilíři zachována pro stávající i pro nové účastníky, dojde ale k úpravě jejích parametrů. Především se od ledna zvýší minimální částka měsíčního vkladu, ke které je vyplácen státní příspěvek, a to ze 100 na 300 korun.

Průměrné navýšení platby nyní podle Špačka činí 468 korun, přičemž více než třetina lidí si navyšuje úložky o 400 až 500 Kč.

Zájem lidí je přitom i o zvýšení plateb na tisíc a případně i více korun, neboť od tisícikoruny bude stát přispívat 230 korun měsíčně (dosud 150 Kč). Za celý rok tak lze od státu získat 2760 korun namísto dnešních 1800 korun ročně.

Kdo zvedne svou měsíční platbu na 2000 korun měsíčně, může získat nově od státu až 4560 korun (dosud 3600 Kč). A to 2760 korun na státním příspěvku a 1800 na slevě na dani. Podle statistik portálu Sfinance.cz si 13 procent lidí zvyšuje úložky o 700 až 1000 Kč, skoro tři procenta klientů si pak měsíční částku navyšují ještě víc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám