Hlavní obsah

Neseriózní on-line seznamky z lidí vytáhly až 20 milionů

Novinky, Barbora Buřínská

Hledání partnera v on-line seznamce vás může přijít na tisíce, upozorňuje spotřebitelská organizace dTest. Eviduje totiž ročně tisíce stížností na nekalé praktiky některých internetových seznamek, které za posledních čtyři až pět let podvodně vytáhly z lidí zhruba 10 až 20 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Najít si partnera prostřednictvím internetové seznamky není v současné době nic neobvyklého. Bohužel můžete ale narazit na takovou, pro niž je prvořadým zájmem vylákat z klientů peníze než seznámit je s vhodným protějškem. Jak ukazují statistiky dTestu, s neseriózními seznamkami má zkušenosti čím dál víc lidí.

Od roku 2015 tak odborníci zaevidovali v průměru 2230 případů ročně, tedy 185 měsíčně, přičemž od roku 2017 jejich počet výrazně roste. Skutečný počet poškozených je však pravděpodobně mnohem vyšší. Mnoho lidí se o tomto tématu stydí mluvit nebo přesně neuvede, o jakou konkrétní on-line seznamku se jedná

Za posledních čtyři až pět let mohli čeští spotřebitelé přijít přibližně o 10 až 20 milionů korun
Eduarda Hekšová, dTest

V roce 2019 řešili poradci a poradkyně dTestu 4129 stížností týkajících se pěti zahraničních společností provozujících on-line seznamky (jedná se o společnosti be2, Interdate, Dateyard, Paidwings a Datingclub).

„Na rizika dTest pravidelně upozorňuje, i přesto každý měsíc přibyde okolo 350 nových případů. Na základě dostupných dat odhadujeme, že tímto způsobem mohli čeští spotřebitelé za posledních čtyři až pět let přijít přibližně o 10 až 20 milionů korun,“ upozornila Eduarda Hekšová, ředitelka dTestu.

Automatické prodloužení či problémy s ukončením

Zásadní nekalou praktikou některých seznamek je totiž to, že zájemce o seznámení je nalákán na výrazně zvýhodněné zkušební období v délce zhruba jednoho měsíce, za něž zaplatí kolem 100 až 200 korun. K uhrazení poplatku za zkušební období je nutné zadat údaje z platební karty. Zkušební období tak v podstatě slouží k vylákání platebních údajů.

Jakmile zkušební období skončí, seznamka členství automaticky prodlouží na několik měsíců (zpravidla tři nebo šest), za což si naúčtuje mnohem vyšší částku, která dosahuje i několika tisíců korun - například za tříměsíční členství po vás seznamka be2 požaduje 2247 korun.

O prodloužení je klient sice informován, ovšem až při zadávání platby a tato informace je uvedena téměř nečitelným písmem.

Spotřebitelé se potýkají s problémy i při ukončování členství v seznamkách. Například vyžadují, aby zákazník výpověď zaslal faxem, i když stačí e-mail. Proces ukončení také často výrazně prodlužují, aby mohly klientovi strhnout další poplatky.

dTest nedávno řešil případ spotřebitele, který u společnosti Paidwings oficiálně zrušil svůj účet, ale i tak mu společnost ještě devatenáctkrát strhla z platební karty 499 korun, celkem 9481 korun. Společnost bohužel se zákazníkem nekomunikuje a na jeho reklamace nereaguje.

Řešení problémů komplikuje i to, že naprostá většina nepoctivých seznamek nemá sídlo v České republice, i když na první pohled to není znát, většinou pocházejí z Lucemburska (např. be2, Interdate) či Švýcarska (např. Dateyard, Paidwings).

Kartu zablokujte, využijte chargeback

Nejlepší obranou před nekalými praktikami je pochopitelně prevence. Nic nezkazíte tím, když si danou společnost ještě předtím, než jí poskytnete své platební údaje, prověříte.

V případě, že se i tak do nějaké seznamky zaregistrujete, do 14 dnů, nejpozději však během zkušebního období, jí zašlete výpověď, nejlépe naskenovanou jako přílohu e-mailu. Pochopitelně si uložte veškerou komunikaci s ní. Pokud vám i tak seznamka smlouvu prodlouží, opět jí co nejrychleji zašlete výpověď a pro jistotu si zablokujte i platební kartu.

Vzhledem k tomu, že jste za „služby” seznamky platili kartou, máte šanci dostat své peníze zpět. Můžete totiž využít tzv. chargeback, tedy reklamaci karetní transakce u své banky. Znamená to, že oslovíte svou banku, doložíte jí, že došlo k neoprávněné transakci a vaše banka pak vyřeší vrácení peněz s bankou nepoctivé společnosti.

Je však třeba si uvědomit, že banka nemá zákonnou povinnost vám pomoci, přesto většinou chargeback provede na základě pravidel karetní asociace.

Reklama

Výběr článků

Načítám