Hlavní obsah

Nemocenské pojištění letos doprovází řada změn

Právo, svj

Rok 2018 přinese řadu změn v oblasti nemocenského pojištění. Některé z nich začaly platit už od 1. ledna, jiné až v jeho průběhu. Týká se to hlavně účinnosti nových dávek, například o otcovskou dovolenou budou moci lidé požádat nejdříve od 1. února, o dlouhodobé ošetřovné až od 1. června.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Od začátku ledna se zvýšila sazba nemocenské dávky. Od 31. kalendářního dne dočasné pracovní neschopnosti bude nemocenská činit 66 procent redukovaného denního vyměřovacího základu místo původních 60 procent a od 61. kalendářního dne pak 72 procent.

Lidem, kteří budou v dočasné pracovní neschopnosti déle než měsíc, bude tedy vyplácena vyšší nemocenská. Kalkulačka pro orientační výši dávky je již nyní na webu ministerstva práce a sociálních věcí.

Od 1. února bude nemocenská za kalendářní den nově činit 100 procent redukovaného denního vyměřovacího základu v případech, kdy byl pojištěnec uznán dočasně práce neschopným nebo mu byla nařízena karanténa v důsledku toho, že se prokazatelně podílel v obecném zájmu na hašení požáru, na provádění záchranných nebo likvidačních prací anebo na plnění úkolů ochrany obyvatelstva jako člen jednotky sboru dobrovolných hasičů obce povolané operačním a informačním střediskem integrovaného záchranného systému.

Delší ošetřovné

Pro vznik nároku na vyšší dávku je třeba doložit potvrzení operačního a informačního střediska integrovaného záchranného systému, které potvrdí členství a příčinu pracovní neschopnosti či karantény.

Od 1. června bude nově možné čerpat dlouhodobé ošetřovné. To budou moci využít lidé, kteří jsou pojištěni po stanovenou dobu a potřebují se postarat o nemocného člena domácnosti či příbuzného.

Tato nová dávka bude náležet při ošetřování osoby, která byla aspoň sedm dnů hospitalizována v nemocnici a po propuštění bude podle potvrzení ošetřujícího lékaře potřebovat ještě minimálně 30 dní celodenní péči.

Dlouhodobé ošetřovné bude vypláceno maximálně po dobu 90 kalendářních dnů ode dne propuštění z nemocnice a dávka bude činit 60 procent redukovaného denního vyměřovacího základu. V průběhu uvedených 90 dnů se ošetřující osoby budou moci v ošetřování střídat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám