Hlavní obsah

Nejvyšší půjčky si berou lidé v Praze, nejnižší na severní Moravě

Právo, Jakub Svoboda

Nejvyšší spotřebitelské půjčky si v průměru berou obyvatelé Prahy a středních Čech. Na opačném pólu jsou lidé ze severní Moravy. Zatímco v hlavním městě se výše průměrného bankovního spotřebitelského úvěru pohybuje kolem 147 tisíc korun, na severní Moravě činí průměr necelých 130 tisíc korun. Vyplývá to z analýzy ČSOB a Ery.

Foto: Profimedia.cz

Lidé si půjčují na všechno možné – na rekonstrukci koupelny, pořízení nového auta, vybavení domácnosti nebo třeba i na dovolenou.

Článek

Přestože si lidé na severní Moravě berou od bank nejmenší půjčky, tamní domácnosti jsou v součtu nejzadluženější v celé zemi. Podle společnosti KRUK se s dluhem potýká téměř každý sedmý obyvatel Moravskoslezského kraje.

Průměrná výše půjčky napříč celou Českou republikou dosahuje podle ČSOB a Ery 136 tisíc korun, doba splácení pěti let a průměrná měsíční splátka je přes 3000 korun.

„V Praze a ve středních Čechách najdeme osoby s vyššími průměrnými příjmy, proto i půjčky jsou zde řádově o několik tisíc korun vyšší a měsíční splátky až o šest set korun vyšší. Doba splácení zůstává napříč celou Českou republikou podobná,“ sdělil Právu manažer útvaru Bydlení a úvěry ČSOB a Ery Richard Kotrlík.

Zatímco v Praze činila na konci loňského roku průměrná mzda 34 625 korun, ve většině zbývajících regionů byla podle Českého statistického úřadu zhruba o deset tisíc korun nižší.

Průměrná doba splácení spotřebitelského úvěru v ČR se podle analýzy ČSOB pohybuje kolem 60 měsíců. Půjčku si berou častěji muži než ženy, a to v poměru 54 ku 46 procentům. Lidé si půjčují na všechno možné – na rekonstrukci koupelny, pořízení nového auta, vybavení domácnosti nebo třeba i na dovolenou.

RegionPrůměrná půjčka (v Kč)Prům. doba splatnosti (v měsících)Prům. měsíční splátka (v Kč)
Praha147 44958,53355
Střední Čechy139 16259,53158
Severní Čechy136 350612968
Severní Morava129 07958,52925
Jižní Čechy a Vysočina139 57960,53024
Jižní Morava131 336582951
Východní Čechy132 578602898
Západní Čechy135 952603036
Průměr za ČR136 43659,43039
Zdroj: ČSOB a Era

Podle údajů České národní banky vzrostlo v únoru zadlužení českých domácností u bank a ostatních regulovaných finančních institucí proti lednu o 1,4 miliardy na 1,24 biliónu korun. To je o 34,1 miliardy korun více než před rokem. Dominantní roli hrají hypoteční úvěry, dlouhodobě tvoří více než dvě třetiny dluhů domácností. Zbytek tvoří spotřebitelské úvěry, nákupy na splátky, kontokorenty, kreditní karty a leasing.

O dluzích za miliardy nemá stát přehled

Další stovky miliard ovšem Češi dluží i nejrůznějším nebankovním společnostem, firmičkám i soukromým osobám. Jak před několika dny upozornilo Právo, podle údajů z živnostenského rejstříku a odhadů ministerstva financí se půjčováním peněz živí v Česku zhruba 57 tisíc osob či malých firem.

Přestože se tyto subjekty často dopouštějí nekalých praktik a klamou spotřebitele, stát o jejich činnosti nemá prakticky přehled. Ministerstvo financí chce proto vůči nebankovním poskytovatelům úvěrů přitvrdit, získat nad jejich činností kontrolu a dozor nad nimi hodlá místo České obchodní inspekce svěřit České národní bance. Ta nyní v oblasti poskytování úvěrů reguluje pouze banky a družstevní záložny.

„Cílem chystané legislativy je, aby stát začal efektivně dohlížet na nejrůznější nebankovní poskytovatele úvěrů. To by mělo vést hlavně ke zvýšení úrovně jejich služeb a k zastavení klamavých praktik při sjednávání půjček,“ řekl Právu náměstek ministra financí Martin Pros (ČSSD).

Půjčku mají přes tři milióny Čechů

V budoucnu by tak měli v Česku legálně poskytovat spotřebitelské úvěry jen takové firmy a podnikatelé, kteří budou splňovat přísné podmínky z hlediska odbornosti a důvěryhodnosti a získají k tomu od regulátora patřičné oprávnění.

Podle společnosti CRIF – Czech Credit Bureau, která spravuje bankovní a nebankovní registr klientských informací, měli Češi ke konci loňského roku půjčky v celkové hodnotě 1,7 biliónu korun, což bylo o 220 miliard více než předloni. Úvěr mělo 3,1 miliónu Čechů, o 163 000 více než o rok dřív.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám