Hlavní obsah

PORADNA: Kreditní karta jako pohotový úvěr? Tipy, jak s kreditkou zacházet

Novinky, Josef Uchytil - člen Finanční akademie Zlaté koruny

Jste pracující nebo důchodce? Jste muž nebo žena? Pak zcela určitě a nutně potřebujete kreditní kartu. Je vlastně úplně jedno, kdo jste, kreditní kartu vám zkrátka někdo nabídne. S určitostí a ne jednou. A čím méně finančně gramotní a disciplinovaní jste, tím lépe – samozřejmě v očích banky.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Kreditní karta dokáže být hodně zlým pánem, a je díky tomu neuvěřitelným byznysem pro banky. Při správném používání ale může být i skvělým pomocníkem, který nejen nic nestojí, ale ještě ušetří.

Co je vůbec kreditka? 

Tady finanční gramotnost začíná – většina lidí totiž vlastně neví, jaký je rozdíl mezi kreditní a debetní kartou.

Debetní karta je platební kartou, kterou dostáváte zpravidla automaticky ke svému běžnému účtu. Platíte za peníze, které opravdu na svém účtu máte.

Na druhou stranu kreditní karta má svůj úvěrový rámec a vy platíte penězi, které nejsou vaše. Při dodržení bezúročného období vás taková půjčka nestojí nic navíc, po uplynutí této doby ovšem platíte úrok kolem dvou procent p.m. (tj. měsíčně, což díky složenému úročení odpovídá cca 25 procentům ročně).

Bezúročné období

Po provedení transakce kreditní kartou máte ještě dostatek času na splacení „dluhu“, při bezúročném období 45 dnů to ale skoro nikdy nebude 45 dnů, ledaže by platba proběhla ihned po vystavení měsíčního výpisu.

Úrok totiž neplatíte po dobu do splatnosti karty, která je zpravidla 14 dnů po vystavení výpisu. Pokud tedy naopak provedete platbu den před vyúčtováním, máte na splacení jen dva týdny.

Moudrým krokem, který zabrání nepříjemnému překvapení, je nastavení inkasa na stoprocentní úhradu vyčerpané částky. V den splatnosti se dluh splatí a placení úroků vám nehrozí, pokud máte na svém běžném účtu dostatečný zůstatek a pokud nepoužíváte kartu k výběrům z bankomatu – bezúročné období se totiž na výběr hotovosti nevztahuje. Využívejte proto kartu výhradně na platby u obchodníka.

Bonusy a slevy

Stále častěji se můžete setkat s kreditními kartami, kdy z každé platby dostanete určité procento zpět – buď přímo na účet, nebo na nějaký jiný finanční produkt. Kromě toho můžete mít u vybraných obchodníků předjednané slevy – v praxi to znamená, že kromě bonusu ještě ušetříte až  deset procent za svůj nákup.

Ideální kreditka

Pokud uvažujete o kreditní kartě a jste disciplinovaní, pak ideální kreditka bude s těmito parametry – dlouhé bezúročné období (minimálně 45 dní), úročení pod dvě procenta p.m., možnost inkasa, bonusy za platby a slevy u širokého spektra obchodníků. Pokud zrovna neoplýváte pevnou platební disciplínou, pak tou nejlepší kreditní kartou pro vás je jednoznačně žádná kreditní karta.

Diskutujte na téma platební karty a podělte se o své zkušenosti na www.zlatakoruna.info/diskuse/karty

Další informace o finančních produktech naleznete na www.zlatakoruna.info

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám