Hlavní obsah

Nedoručených přeplatků za léky přibývá. Senioři přicházejí i o tisíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen od největší zdravotní pojišťovny VZP si lidé v minulém roce nevyzvedli „svých“ 45 milionů korun. Jedná se o desetitisíce případů, kdy pojišťovny marně lidem vracely uhrazené doplatky za léky na recept. Převážně senioři tak zbytečně přicházejí i o tisíce korun.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Kvůli tlaku na nízkou cenu podle lékárníků a firem léky z českého trhu mizí

Článek

Zdravotní pojišťovny sice loni vracely z doplatků rekordní částky, přesto přibývá případů, že se jim vratku nepodaří vůbec doručit.

Největší zdravotní pojišťovna v zemi VZP vracela loni svým klientům za přeplatky na lécích rekordních 800 milionů korun. „Oproti roku 2022 šlo o 17,5procentní nárůst, respektive o 119,4 milionu korun víc,“ sdělila mluvčí Viktorie Plívová.

Co se týče nedoručených přeplatků, jedná se podle ní o složenky, poštovní poukázky typu B, které se pojišťovně vrátily, pokud si je klient nevyzvedl na poště.

Analýza: Trh s léky v Česku ovládly zahraniční firmy

Domácí

„Může to být z důvodu, že si pravidelně nevyzvedává schránku nebo to nestihl. Podíl nedoručených přeplatků vůči celkovému objemu činil loni v průměru 5,7 procenta,“ poukázala mluvčí. I to je nárůst oproti předchozímu roku.

Jen z VZP si tak lidé za léky nevybrali v úhrnu více než 45 milionů. Šlo o desítky tisíc případů, když pouze ve čtvrtém kvartálu jich bylo 22 tisíc.

Průměrná výše loňské vratky u největší tuzemské pojišťovny činila 1256 Kč, tedy o 88 Kč víc než v roce 2022. Na vratky mělo u ní nárok 637 tisíc pojištěnců, nejčastějšími příjemci byli lidé starší sedmdesáti let.

Podíl přeplatků na účet vůči těm na složenky roste jen pomalu, loni u VZP činil 13,4 procenta, což je o dvě procenta víc než předloni. „VZP se snaží klienty informovat o výhodách zasílání přeplatků na bankovní účet v maximální možné míře,“ ujistila Plívová.

Upozornila také na to, že pojišťovna loni hradila rozesílání téměř milionu poukázek, za což zaplatila zhruba 43 milionů Kč.

Průměrná výše vratky u největší tuzemské pojišťovny VZP loni činila 1256 Kč

Zdravotní pojišťovny vracejí přeplatky za léky čtyřikrát do roka, vždy za každé kalendářní čtvrtletí.

Ochranný roční limit za započitatelné doplatky za léky je u dětí do 18 let a klientů starších 65 let je nastaven na 1000 Kč, pro seniory nad 70 let a osoby s přiznanou invaliditou ve druhém nebo třetím stupni je limit 500 Kč, pro ostatní pojištěnce je hranice 5000 Kč.

Pokud součet doplatků nad tento limit za čtvrtletí překročí 200 Kč, pojišťovna ho vyplatí na účet; když jí lidé číslo konta nesdělí, zašle peníze složenkou. Pokud je částka za čtvrtletí nižší než dvě stě korun, přesouvá se do dalšího období.

Na problém s nedoručenými doplatky za léky upozorňují i další pojišťovny. Například zdravotní pojišťovně RBP loni vzrostly nedoručené vratky o 70 procent.

Zatímco v roce 2022 jich bylo 1019 v celkové částce 532 963 Kč, loni se jí vrátilo 1575 složenek s celkem 904 779 Kč.

Doporučujeme klientům, aby si založili bankovní účet
Ivo Čelechovský, mluvčí zdravotní pojišťovny RBP

„Pokud nám lidé neoznámí svou aktuální adresu, případně jsou delší dobu hospitalizováni v nemocnici a nestihnou peníze vybrat během jednoho měsíce, složenka propadne a částka se vrací zpět do pojišťovny,“ uvedl mluvčí RBP Ivo Čelechovský.

Pojišťovna potom podle něj musí složitě pátrat, kam má peníze poslat. Často jde přitom o seniory ve vyšším věku, kteří ani nemají mobilní telefon.

„Doporučujeme proto klientům, aby si založili bankovní účet. Je to nejrychlejší, nejbezpečnější a také nejlevnější způsob, jak dostat peníze zpět. Mohou zajít na pobočku, zatelefonovat do klientského centra nebo nás mohou kontaktovat elektronicky jejich příbuzní prostřednictvím e-mailu nebo aplikace,“ dodal Čelechovský.

Svým pojištěncům loni RBP vracela 43 milionů, meziročně šlo o čtvrtinový nárůst. Na vratky za léky mělo nárok zhruba 29 tisíc lidí, přičemž 26 850 tvořily osoby starší 65 let.

Z největších pojišťoven Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR klientům vrátila na přeplatcích za léky téměř 170 milionů Kč, skoro o 32 milionů víc než předloni.

„Odeslali jsme 171 tisíc poštovních poukázek a učinili 51 tisíc bankovních převodů,“ doplnila mluvčí Jana Schillerová.

Od příštího roku přímo v lékárně

Zákonný limit zahrnuje doplatky za léky a léčivé přípravky či potraviny pro zvláštní lékařské účely a započítává se do něj cena nejlevnějšího léku na trhu s danou účinnou látkou a množstvím.

Od příštího roku se počítá se zásadní změnou. Přeplatky by již neměly vracet pojišťovny. Při předložení receptu na léky má lékárník v systému ihned uvidět, zda pacient už dosáhl limitu, a lidé by je tudíž již při nákupu nemuseli platit.

Chystaná zákonná změna, která pomůže pojišťovnám i některým, hlavně starším lidem, jež teď o peníze zbytečně přicházejí. Ještě ale také vyžaduje propojení systému elektronických receptů se systémem sociální správy.

Konec vracení přeplatků za léky? Chystá se změna systému

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám