Hlavní obsah

Nečekaný desetitisícový výdaj srazí do kolen přes 40 procent domácností

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nečekaný desetitisícikorunový výdaj by způsobil problémy ve dvou pětinách (42 procentech) českých domácností. Vyplývá to z reprezentativního šetření Českého statistického úřadu Životní podmínky českých domácností.

Čisté roční příjmy na osobu v rodinách s dětmi

Článek

Přitom dostat se do situace, kdy je třeba rychle zaplatit deset tisíc, nepředstavuje žádnou mimořádnou událost. Stačí nehoda na silnici, doplatek za topení v bytovém družstvu, nehrající televize, oznámení syna či dcery, že se stane tatínkem či maminkou, porucha vodovodu u sousedů nad vámi, kdy musíte rychle sáhnout pro peněženku. Jen vymalování jedné místnosti bytu přijde na 4–6 tisíc korun.

Bez rezerv jede zhruba 1,8 miliónu domácností

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle ekonomických analytiků to potvrzuje, že přes 42 procent českých domácností (zhruba 1,8 miliónu domácností) to, co získá ve mzdě či platu, zase beze zbytku každý měsíc utratí a jede bez rezerv. Rychle ušetřit z příjmů nelze, protože většina položek v rodinném rozpočtu jsou tzv. nezbytné výdaje, jako jsou potraviny, nájem, poplatky za dopravu či obědy dětí ve školní jídelně. Tedy výdaje, které se musí každý měsíc, aby domácnost mohla fungovat, bez diskusí a odkladů zaplatit.

Nehodí se mi zaplatit právě v tuto dobu 3000 za školu v přírodě, ale zaplatím, aby se děti necítily ve třídě špatně

Výdaje rozpočtu, bez kterých by se rodina mohla ten který měsíc obejít – např. výdaje na kulturu a rekreaci – zase netvoří v rodinných rozpočtech ani deset procent z výdajů domácností, uvádí ministerstvo práce a sociálních věcí.

Řada domácností splácí i různé hypotéky a půjčky. Češi mají jen u bank půjčeno 1,251 biliónu Kč, další miliardy dluží nebankovním institucím.

Jak zvládnout nedostatek peněz

Příjmy domácností přitom rok od roku rostou. Jestliže v roce 2005 byl průměrný čistý roční příjem na občana 109,1 tisíce korun, v roce 2013 to bylo již 153,3 tisíce korun. Rostou ale i ceny nezbytných výdajů, jako jsou poplatky za provoz domácností, energie nebo pohonné hmoty.

„Přišel e-mail ze školy, třída se chystá na školu v přírodě a bude to stát tři tisíce. Pět dětí již ve třídě oznámilo, že pro nedostatek peněz nepojedou, a děti hned mezi spolužáky dostaly punc chudých. I když se mi zrovna také nehodí zaplatit právě v tuto dobu 3000 mimořádných výdajů, zaplatím, aby se děti necítily ve třídě špatně. Počkat bude muset oprava bojleru, teplá voda poteče příští měsíc,“ řekla Právu pětatřicetiletá Martina.

Možnosti rodin jsou různé, potvrzují statistici. Podle jejich šetření Životní podmínky českých domácností například třetina rodin není schopna zaplatit týdenní dovolenou mimo domov.

„Každý během života potřebuje občas rychlou a mimořádnou finanční injekci,“ říká rodinný poradce František Macháček.

„Osobně spíše preferuji případnou výpomoc od příbuzných, protože s těmi se nakonec rozumně domluvíte, když začnete mít problémy se splácením, ale máte vůli svůj závazek skutečně uhradit,“ vysvětluje.

Půjčka od nebankovní či bankovní instituce má podle něj svá rizika v podmínkách splácení. „Pokud sáhnete po nesolidní instituci, můžete se, i když řádně splácíte, ocitnout v následném kolotoči různých pokut a poplatků, takže z půjčených deseti tisíc se rázem stane dvacet, třicet i více tisíc,“ dodává Macháček.

Rada všech finančních poradců, že by každá domácnost měla mít odloženu sumu, která odpovídá půlročním provozním nákladům, je nejrozumnějším řešením, jak předejít finančním problémům.

Vytvořit si takovou rezervu ale není pro část domácností lehké. Finanční poradci proto doporučují – vyplatí se mít i menší finanční rezervu.

Anketa

Jakou máte finanční rezervu?
žádnou
47,8 %
do 10 tisíc
7,2 %
10 až 20 tisíc
4,3 %
20 až 50 tisíc
6,7 %
50 až 100 tisíc
5,7 %
větší než 100 tisíc
28,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18862 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám