Hlavní obsah

Češi šetří především na návštěvách restaurací, omezují i cesty autem

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen každého osmého Čecha se zatím nedotkl výrazný růst cen v posledních měsících. Více než polovina se ale již musí omezovat. Odpírají si hlavně návštěvy restaurací, nákupy oblečení či kosmetiky, snižují výdaje za dopravu či omezují cesty svým autem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Aktuální průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Anytime ukázal, že současný růst cenové hladiny zejména energií, pohonných hmot a dalších klíčových komodit se již znatelně dotýká 88 procent Čechů, 56 procent se již musí kvůli tomu omezovat. Třetina zdražování už pociťuje, ale omezovat se zatím nemusí.

Pouze necelá tři procenta lidí zmínila, že současné zdražování se jich nedotýká a ani neočekávají, že by se museli ve svých výdajích nějak omezovat. Každý desátý pak uvedl, že růst cenové hladiny se ho sice nedotýká, ale do budoucna s tím počítá.

Třetina Čechů odkládá větší výdaje a plánuje šetřit

Finance

Kde se Češi snaží ušetřit?

Nejvíce lidí – 56 procent – zmínilo, že omezují návštěvy restaurací, dále pak neutrácejí za nákupy tzv. zbytných věcí, jako je např. mobilní telefon, nepořizují si nové oblečení či kosmetiku. Snižují výdaje za zábavu, dovolenou v neposlední řadě na jídle. Více než čtvrtina oslovených (28 procent) již šetří i na svých koníčcích.

Anketa

Dotýká se vás osobně aktuální zdražování?
Ano, dotýká se mě a již omezuji své výdaje.
67,7 %
Ano, dotýká se mě, ale omezovat se ještě nemusím.
20,2 %
Ne, ještě se mě nedotýká, ale očekávám, že v brzké době bude.
4,7 %
Ne, nedotýká se mě a ani nepočítám, že bude.
7,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10293 čtenářů.

Kvůli růstu pohonných hmot a celkové inflaci muselo 37 procent lidí v posledních třech měsících snížit výdaje na dopravu vlastním autem.

Reklama

Výběr článků

Načítám