Hlavní obsah

Na zajištění lepších penzí zbývá jen týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za pár dnů vstoupí v platnost důchodová novela, která znevýhodňuje předčasné penze a zpomaluje růst všech budoucích důchodů. Některým lidem se ještě vyplatí zajistit si současné lepší podmínky. Mají na to ale čas už jen týden do konce měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Česká správa sociálního zabezpečení (ilustrační foto)

Článek

„Vždy je rozhodující datum, ke kterému bude důchod přiznán, nikoli to, kdy Česká správa sociálního zabezpečení rozhodnutí vydá,“ potvrdil Právu důchodový poradce Martin Kohoutek.

Odejít předčasně do penze, to už sice ve velké většině není finančně výhodné, jako to bylo loni, přesto v některých případech ještě výhoda vzniknout může. Záleží na okolnostech u každého uchazeče zvlášť.

Ti, kterých se to týká, by měli jednat rychle, věc zkonzultovat s odborníkem a přihlásit se so­ciální správě. Variantně si ještě mohou zajistit další půlrok na rozmyšlenou, ale musí se do konce příštího týdne obrátit na úřad kvůli příslušnému formuláři.

Česká správa sociálního zabezpečení uvedla, že do 15. září letošního roku eviduje přes 86 tisíc žádostí o předčasný starobní důchod, více než v předchozích letech.

Speciální příloha, jak se komu vyplatí odejít do důchodu, vyšla v sobotním vydání deníku Právo.

Zájemci o předčasný důchod čekají ve frontě i několik hodin

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám