Hlavní obsah

Na reality se stále častěji dá jít pouze s mobilem v ruce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Najít nemovitost na mobilu, zkontrolovat údaje v katastru nemovitostí, zhlédnout video okolí i objektu, prohlédnout si plánek místností v 3D či vizualizaci možné budoucí stavby, stáhnout si smluvní dokumentaci rovněž na dálku, pohlídat si změny na katastru a toky v úschovních účtech. Digitalizaci obchodu s nemovitostmi covid jen urychlil.

Foto: Barbora Buřínská, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Digitalizace však neznamená, že zájemce nejde ani osobně na prohlídku, ale i prvotní zhlédnutí může být online a až skutečně při vážném zájmu se člověk podívá na nemovitost napřímo.

Na dálku i smlouva

Pomůže to a ušetří čas zejména v rané fázi, kdy se hledají prodávající s kupujícím. A pak také, když se realizuje samotná transakce obnášející řadu detailních administrativních úkonů.

Digitalizace realitního trhu může zejména přitáhnout nové zájemce do míst, kde takzvaně dávají lišky dobrou noc a potřebovali by tam novou krev. Lidé z měst totiž, také kvůli covidu, mají nyní nebývale velký zájem o rekreační objekty i v zapadlých koutech země.

„Digitalizace realitního trhu, tedy schopnost rychle propojit zájemce z měst s majitelem objektu z vesnice, je zajímavá pro majitele regionálních nemovitostí. Tento trend umožní zmrtvýchvstání řady odepsaných nemovitostí,“ míní šéf Bezrealitky. cz Hendrik Meyer.

Česko zachvátila realitní horečka

Ekonomika

„Smlouvy lze už sjednávat na dálku, některé nástroje smlouvy automaticky generují, jiné umějí hlídat katastr nemovitostí nebo z něj vytěžovat údaje,“ vysvětluje právnička Lucie Vorlová ze start-upu legaltech, který vyvinul platformu pro digitální realitní právo Orkist.

„Používáme ji na stahování údajů z katastru, ze kterých sama aplikace sestaví definici nemovitosti s daleko větší spolehlivostí než advokátní koncipient. Pravidelně hlídá změny v katastru a sleduje veškeré transakce na účtech úschov, což je při realizaci většího počtu transakcí užitečná podpora,“ říká šéfka retailových transakcí v PRK Partners Radka Rutar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám