Hlavní obsah

Na co nezapomenout při zazimování chat a chalup. Už je nejvyšší čas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí chalupaření již nepřeje, je tedy nejvyšší čas rekreační sídla zazimovat. Ovšem nestačí jen zamknout dveře, zavřít okenice a uklidit kolem domu, chalupu je nutné připravit na nadcházející zimní měsíce, ochránit ji před mrazem i sněhem, ale i nezvanými hosty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Chalupu či chatu vlastní v Česku zhruba 400 tisíc lidí a jejich počet i nadále stoupá. Zájmu o pořízení rekreační nemovitosti nahrála i koronavirová pandemie, kdy kvůli různým opatřením opadl zájem o cestování a někteří Češi se tak „vrhli“ na koupi letních sídel.

Mnozí chalupáři mají ve svých rekreačních nemovitostech vázaný i několikamilionový majetek, je proto nanejvýš vhodné se před dlouhými zimními měsíci postarat o to, aby sníh, mráz, hlodavci i zloději nedostali šanci ho zničit.

Dům projděte od střechy až po sklep

Vzhledem k tomu, že dům nebudete během zimy vytápět, je třeba zkontrolovat těsnění kolem oken a dveří či seřídit kování.

„Právě kvůli netěsným výplním stavebních otvorů se snižuje teplota v kritických místech, jako je rám a ostění v jeho těsné blízkosti, a to až o několik stupňů. V takových případech pak může docházet ke zvýšené kondenzaci, vlhnutí, plesnivění a jiným závažným problémům,“ upozornil Martin Macháček ze společnosti Century 21.

Zkontrolujte pochopitelně i stav střechy, případně si ještě před zimou objednejte odborníky, kteří se o to postarají. Nezapomeňte ani na komín, u kterého by měla být každý rok provedena revize spojená s jeho vyčištěním.

Mizerné těsnění v komíně vedlo k požáru domu na Berounsku, škoda čtyři miliony

Krimi

Důležité je i vyčištění okapů od napadaného listí, aby jimi mohla voda lépe odtékat.

Pokud máte svou nemovitost podsklepenou, věnujte pozornost i prostorám pod obytnou částí, především máte-li zde okna, kvůli nezvaným návštěvníkům je vhodné opatřit je mřížemi.

Anketa

Už jste zazimovali svou chatu či chalupu?
Ano
34 %
Ne
66 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1468 čtenářů.

Vodní škody patří mezi nejhorší

Voda dokáže chalupářům napáchat velké škody. Kromě zkontrolování střechy, kde by se uvolněnými taškami mohla do domu dostat, je třeba se zaměřit i na vypuštění potrubí, aby v něm voda nezmrzla a neroztrhala ho. Zkontrolujte i splachovací nádoby, bojler, ventily, kohoutky či čerpadla, aby je zamrzlá voda neroztrhala.

Po vypuštění vody, do všech nádob nasypte sůl, ta zaručí, že případné zbytky vody během zimy nezmrznou. Je možné použít i denaturovaný líh. Pokud nemáte ve vytápěcím systému vaší chalupy nemrznoucí kapalinu, je třeba vypustit i toto vedení.

Co by si měli v pojištění ohlídat chataři a chalupáři

Finance

Zazimujte i bazén. Máte-li nadzemní, stačí vypustit vodu a uklidit ho. „Horší je to u stálých bazénů, kde je potřeba je vypustit minimálně pod skimmer a trysky, aby led, který zvětšuje svůj objem, nic nezničil. Je taky dobré před zimou bazén naposledy vyluxovat a zbylou vodu ošetřit zazimovacími prostředky. Vodu je nutné vypustit i z filtrace, případně uklidit čerpadlo, aby se při mrazech nezničilo,“ doporučil Macháček.

Myslete i na vlhkost v domě, což je problém mnoha starších domů. Proto se vyplatí oblečení či třeba peřiny uskladnit na zimu do vzduchotěsných pytlů, nebo je z domu odvézt. Pokud vám vlhnou zdi, ošetřete je speciálními přípravky proti plísni. Od zdí také odtáhněte nábytek, zabráníte tak jeho plesnivění.

Klid v domě vyhovuje myším

Myši patří k stálým obyvatelům venkovských domů. Přes léto, kdy je na chalupě čilejší ruch, který jim nevyhovuje, si jejich přítomnosti si mnohdy ani nevšimnete. Ovšem během klidných podzimních i zimních měsíců se může vaše chalupa pro ně stát rájem.

Utěsněte proto všechny díry, jimiž by se vám mohli hlodavci do domu dostat, případně po domě umístěte pastičky. Nechte otevřené dveře skříní, myši totiž lákají temnější kouty.

Nenechávejte v domě zbytky jídla. Pokud ve spíži zůstanou například trvanlivé potraviny – mouka, těstoviny apod. –, uložte je do vzduchotěsných nádob. Lednici a mrazák vypněte a pečlivě vymyjte.

Zlodějům začíná sezóna

Na konec chalupářské sezóny se mnozí nenechavci vyloženě těší. Opuštěné domy přímo vyzývají k návštěvě a nutno dodat, že někteří jejich majitelé to zlodějům usnadňují.

Kvalitní pojistka nemovitosti i domácnosti by měla být samozřejmostí

Aby nepoctili návštěvou i vás, je třeba se držet osvědčených rad. Především dbejte na to, abyste měli nemovitost dobře uzamčenou, aby byly napevno uzavřeny i okenice, případně jiné zabezpečení oken.

V okolí domu také nenechávejte nic cenného. Ukliďte zahradní techniku i nábytek.

Z domu pochopitelně odvezte i cennosti.

Pojištění chalupy by mělo být samozřejmostí

I přes veškeré zabezpečení se může stát, že ve vaší rekreační nemovitosti dojde ke škodě, ať už bude způsobena zloději, či živly. V takovém případě oceníte kvalitní pojistku, která by měla krýt stejná rizika jako pojištění rodinných domů.

Češi si svůj majetek pojištěním chrání, ovšem smlouvy mnozí neaktualizují

Finance

Chalupu byste měli mít pojištěnu i pro případ krupobití, vichřice a nadměrné tíhy sněhu nebo námrazy a také pro případ požáru a výbuchu.

Kolem mnoha rekreačních domů stojí i stromy, jejichž pád může způsobit značné škody. Vyplatí se proto myslet i na toto riziko. Pokud je poblíž vaší nemovitosti nějaký vodní tok, rozhodně byste neměli zapomenout ani na pojištění proti povodni a záplavě.

S pojištěním nemovitosti byste měli mít sjednáno i pojištění domácnosti, které se vztahuje na škody způsobené uvnitř vašeho domu.

Také myslete na aktualizaci pojistek, což byste měli činit zhruba každé tři roky a pochopitelně vždy při zásadnějším zásahu do stavby, například v případě rekonstrukce.

Reklama

Výběr článků

Načítám