Hlavní obsah

Češi si svůj majetek pojištěním chrání, ovšem smlouvy mnozí neaktualizují

Naprostá většina českých domácností má nemovitost, ve které bydlí, pojištěnou. Ovšem o nastavení svých smluv toho moc nevědí a většina je dokonce ani neaktualizuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pojištěný dům či byt, ve kterém žijí, má podle průzkumu agentury Ipsos pro pojišťovnu Kooperativa skoro každý devátý z deseti obyvatel Česka (86 procent).

I když si svůj majetek chrání, je otázkou, zda dostatečně. Z dalších výsledků výzkumu totiž vyplynulo, že jen třetina lidí ví, co znamená podpojištění a pětina o něm slyšela, ale netuší, co přesně to znamená.

Ceny dál letí vzhůru, inflace stoupla na 14,2 procenta

Ekonomika

Hrozba podpojištění souvisí s tím, že v posledním zhruba roce ceny nemovitostí letěly raketově vzhůru.

Více než dvě pětiny majitelů nemovitostí přitom netuší, na jakou částku ji mají pojištěnou, a tři pětiny lidí si v posledních pěti letech svou pojistnou smlouvu ani neaktualizovaly.

„Lidé by si měli uvědomit, že rostou-li ceny stavebních prací a materiálů, zboží a služeb, logicky by měly růst i pojistné částky, a to u pojištění nemovitostí i domácností. Pojistná částka by vždy měla být dostatečně vysoká, aby stačila na znovupořízení zničené nemovitosti nebo na obnovu postiženého vybavení domácnosti,“ upozornil Tomáš Reitermann z Kooperativy.

Češi si to ale zřejmě uvědomují - pouze necelá čtvrtina z dotázaných se totiž domnívá, že by si mohli nemovitost znovu vybudovat za aktuální pojistnou částku.

Indexace

Jednou z možností, jak možnému podpojištění zabránit, je tzv. indexace, tedy možnost automatické aktualizace pojistných částek, limitů plnění a pojistného v závislosti na odpovídajícím inflačním vývoji. Průzkum ukázal, že je důležitá pro tři pětiny majitelů nemovitostí.

Zrevidujte pojistky, ušetříte si starosti, ale i peníze

Finance

Lidé také oceňují doplňkové připojištění k pojištěním své nemovitosti a domácnosti. Nejvíce preferovanými jsou pojištění odpovědnosti (70 procent) a asistence při nouzové situaci (52 procent).

Anketa

Víte, na jakou hodnotu máte pojištěnou nemovitost, ve které bydlíte?
Ano
78,4 %
Ne
21,6 %
Celkem hlasovalo 218 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám