Hlavní obsah

Na český trh míří nové spoření na stáří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé si do budoucna budou moci spořit na penzi i u úvěrových institucí, pojišťoven či investičních fondů, ale také u institucí nabízejících zaměstnanecké penzijní pojištění. Senátoři totiž před několika dny schválili dobrovolnou alternativu k penzijnímu připojištění zvanou panevropský osobní penzijní produkt (PEPP). Novelu ve středu podepsal prezident.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zákon vychází z evropského nařízení, nebudou jej tedy moci poskytovat české penzijní společnosti, protože ty se řídí národní úpravou. „Může se tedy jednat o pojistný produkt, vklad nebo investiční produkt, a to s určitými specifickými vlastnostmi danými nařízením o PEPP,“ popsalo produkt v důvodové zprávě ministerstvo financí.

Chystáte se do předdůchodu? Od letoška musíte mít víc našetřeno

Finance

Poskytovatelé budou moci nabídnout až šest investičních možností. Na konci spoření může být vyplácena jednorázová částka, postupné čerpání nebo renta.

Dohlížet na firmy, které budou nabízet panevropský osobní penzijní produkt, bude Česká národní banka. Bude také rozhodovat o registraci firem k tomuto produktu. Návrh počítá s tím, že PEPP bude v Česku daňově zvýhodněný podobně jako jiné produkty spoření na stáří, pokud bude již podporovaným produktem a bude splňovat podmínky dané zákonem o daních z příjmů.

Válka na Ukrajině krátí lidem i úspory na stáří

Finance

Bude výhodný hlavně pro lidi, kteří pracují v rámci své kariéry ve více členských státech, jelikož daňová podpora a podmínky pro ni se v rámci EU liší. Poskytovatel PEPP bude evidovat při změně do jiného členského státu tyto podmínky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám