Hlavní obsah

Milión a půl dospělých Čechů nemá účet v bance

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř milión lidí v Česku ve věku nad 15 let, tedy každý osmý, nemá bankovní účet, vkladní knížku, hypotéku a nevyužívá vůbec žádnou bankovní službu. Svůj účet nemá dokonce každý pátý obyvatel ČR, tedy téměř 1,6 miliónu lidí ve věku nad 15 let. Vyplývá to z průzkumu společnosti GfK.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Většinou se jedná o ekonomicky neaktivní lidi, jako jsou senioři, zdravotně postižení nebo studenti. Bez účtu jsou ale i někteří lidé, kteří pracují.

Bankovní konto nemá ani 160 tisíc pracujících

Z průzkumu totiž vyplývá, že žádnou bankovní službu, tedy ani účet, nemá ani více než 160 tisíc ekonomicky aktivních obyvatel.

Alespoň některou z bankovních služeb (může to být např. i vkladní knížka) pak podle Jiřího Noska z GfK využívá v Česku 7 miliónů lidí ve věku nad 15 let, tedy 88 procent obyvatel.

Populární jsou moderní formy bankovnictví

Mezi lidmi, kteří bankovní služby využívají, rychle získávají na popularitě elektronické formy bankovnictví, které šetří čas a někdy i peníze. Lidé totiž nemusí chodit na pobočku a některé služby jsou v elektronické formě levnější.

Využívání elektronického bankovnictví se za posledních pět let zdvojnásobilo. Nejrozšířenější bankovní službou se stává internetové bankovnictví a své fanoušky si podle průzkumu našly i aplikace, které lze využít v chytrých telefonech. Více než polovina Čechů, kteří mají běžný účet, loni využila i služeb elektronického bankovnictví.

Češi jsou podle GfK konzervativní, co se týče financí, a většina lidí má i přes stále se rozšiřující nabídku „nových bank“ své peníze uloženy pouze v jedné bance. Z průzkumu vyplynulo, že služby pouze jedné banky loni používaly přibližně dvě třetiny lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám