Hlavní obsah

Miliardář Bakala se chlubí investicemi, které otáčí z "daňového ráje"

Právo, Jindřich Ginter

Zatímco většina bohatých lidí realizuje své kontrakty a projekty víceméně v tichosti nebo přes prostředníky, tak miliardář Zdeněk Bakala zvolil opačný postup, alespoň co se týče některých velkých investic. Naopak se začal se svými akvizicemi chlubit, a to dokonce na k tomu speciálně zřízených internetových stránkách, které provozuje investiční skupina, kde je padesátiprocentním podílníkem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Bakala

Článek

„Zde skupina mimo jiné informuje o svých současných investicích i o minulých investicích svých zakladatelů, v první řadě Zdeňka Bakaly,“ stojí ve zprávě společnosti.

V minulosti podle stránek Bakala a další s ním spříznění investoři investovali například do Českých radiokomunikací, do českého výrobce antivirových programů AVG či do maďarského chemického kombinátu TVK.

Jednou z trvajících investic je pak například podíl ve firmě ETA, kanadském poskytovateli mobilních skartovacích služeb Shred-It, či ve společnosti Central European Petroleum, která vlastní průzkumná práva na milión akrů ropných polí v Německu. Pochopitelně Bakalova investiční skupina sídlí, zjevně kvůli daňové optimalizaci, nikoliv v Česku, ale v Amsterdamu.

Není divu, že má Bakalova investiční skupina sídlo v tomto "daňovém ráji", kam ze stejného důvodu míří například řada britských firem, neboť disponuje aktivy převyšující šest miliard dolarů, přičemž investuje nejen do těžebního průmyslu, dopravy a nemovitostí, ale i do médií, energetiky a chemického průmyslu až po telekomunikace či zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám