Hlavní obsah

Kvůli dovolené se zadluží málokdo, nejčastěji pak rodiny se dvěma dětmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud mají Češi finanční rezervu, dopřejí si dovolenou. Pokud ji ale nemají, nikam nepojedou. Jen zlomek českých domácností se kvůli dovolené zadluží. Nejčastěji se přitom jedná o čtyřčlenné rodiny.

Foto: Profimedia.cz

Nejčastěji si na dovolenou půjčují rodiny se dvěma dětmi.

Článek

Na dovolenou si už někdy ve svém životě půjčilo jen pět procent českých domácností. Naštěstí se ve většině případů nejednalo o vysoké částky, polovina těchto půjček byla maximálně ve výši 10 tisíc korun. Byli mezi nimi spíše muži, lidé ve věku 35 až 44 let či lidé s nižším vzděláním. Ukázal to průzkum společnosti Kruk Česká a Slovenská republika.

Polovina Čechů plánuje dovolenou v zahraničí, na nákladech chtějí ušetřit

Finance

Čtyřčlenná rodina se zadluží nejčastěji

Nejčastěji si ale na dovolenou půjčují rodiny se dvěma dětmi a jedná se o částky přes 10 tisíc korun. Také rodiny, z nichž je jeden z rodičů na rodičovské dovolené, řeší výdaje za dovolenou častěji půjčkou.

Z pohledu druhu zaměstnání se častěji zadlužují zaměstnanci ve státní správě a sociálních službách, dále pak zaměstnanci ve zdravotnictví a školství či vědě a kultuře. Půjčky ovšem nejsou nijak vysoké, jedná se spíše o menší částky do 10 tisíc korun.

Na druhou stranu si ale půjčky na dovolenou vůbec neberou lidé zaměstnaní v oboru informačních technologií a telekomunikací, stejně jako pracovníci z oboru zemědělství a lesnictví.

Více přístupní k financování dovolené půjčkou jsou například i lidé zvyklí utrácet za zábavu a za své koníčky, za což utratí 10 až 30 procent svého měsíčního rozpočtu.

Kvůli dovolené se zadlužují i lidé v tíživé finanční situaci

„Nejčastěji si na dovolenou půjčují lidé, kteří o finanční situaci své domácnosti uvádějí, že jim příjem nevystačí ani na nejnutnější výdaje a současně mají další půjčky nebo úvěry, z nichž některé už nyní nezvládají splácet. Peníze na dovolenou si někdy půjčila každá osmá domácnost v takto tíživé finanční situaci,“ uvedla Jaroslava Palendalová ze společnosti Kruk.

Po dvou letech cestovních omezení mají letos Češi enormní zájem především o dovolené u moře a cestovní kanceláře hlásí, že termíny během letních prázdnin jsou již prakticky vyprodané.

Zájezdy letí, ale pozor na doplatky i u těch zakoupených

Ekonomika

Z dat cestovní agentury Invia vyplývá, že se průměrná cena dovolené  pohybuje okolo 15 tisíc korun. Ovšem do letošních cen se ještě příliš nepromítla inflace, v příštím roce  bude zřejmě třeba počítat s vyššími cenami.

Anketa

Půjčili jste si už někdy peníze, abyste mohli jet na dovolenou?
Ano, ale jen jednou
4,1 %
Ano, vícekrát
4 %
Ne, nikdy
91,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 679 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám