Hlavní obsah

Krize pravidla hry pro investiční makléře nepřitvrdila

Právo, Monika Ginterová, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Recese ukázala, že makléři a finanční analytici často přeceňují očekávané výnosy. Změnila jejich chování krize? Na otázku, jaké jsou nejčastější chyby makléřů, banky odpovídat odmítají. „Bohužel, takto do hloubky nechceme jít,“ uvedl Jan Holinka z České spořitelny. Právě chyby či nedostatečná odpovědnost makléřů a příliš nadsazené odhady analytiků však vedly v posledních dvou letech k mnoha ztrátám.

Foto: Cathal Mcnaughton , Reuters

Makléř na londýnské burza sleduje klesající čísla.

Článek

„Většina našich makléřů začala v oboru pracovat při vysoké škole a nebo hned po škole. Z počátku třeba u analytiků a později přešla k makléřům,“ dodal Holinka z České spořitelny. Nároky na kvalifikaci makléřů se podle něho po krizi nezměnily.

Mít dobrého makléře je jako výhra v loterii

„Krize zdůraznila jedno – mít dobrého poradce je nesmírná výhra. Je to stejné jako mít dobrého lékaře. Zdraví nelze nahradit, stejně jako nelze nahradit ztracené výnosy. Vyplatí se proto dlouho hledat a dobře rozmýšlet,“ konstatovala Pavla Hávová za ČSOB.

Trvají na disciplíně

„Všichni naši investiční bankéři a ředitelé poboček nabízející retailové investiční produkty budou muset splňovat znalosti a požadavky kladené speciální makléřskou zkouškou k poskytování investičního poradenství včetně derivátů. Jde o vybudování disciplíny, kde hlavní roli hraje čestnost,“ reagoval David Kögler ze Citibank.

„Vždy záleží na tom, co makléř konkrétně dělá. Trader musí rozumět trhu, salesman musí rozumět potřebám klientů a ten, kdo tvoří produkty, musí umět kalkulovat,“ dodal.

Banky vyžadují dodatečné speciální vzdělání

„Můžete se stát zaměstnancem banky a pokud máte vzdělání a praxi, poskytne vám doplňující odborné vzdělání v investiční akademii. Další možností je být tzv. nezávislým poradcem pracujícím pro nějakou poradenskou síť, které v ČR působí. Poradce může působit i samostatně,“ vysvětluje Hávová.

Opít se a koupit polovinu světového trhu s ropou? Selhala interní kontrola

Nedávno se jeden z makléřů v Anglii opil a na chvíli ovládl přes polovinu celosvětového trhu s ropou, ale firmě tím prodělal deset miliónů dolarů. Dostal sice padáka, ale tím to končí.

„Myslím, že v tomto případě v Anglii lze pravděpodobně hovořit o selhání interních kontrol v dané společnosti,“ soudí Kögler. „Každý makléř je totiž omezen limity, přes které nemůže jít. Tyto limity hlídají riziko, které makléř a banka podstupují,“ popsal Holinka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám