Hlavní obsah

Kolik musí Čech mít peněz, aby už patřil mezi boháče?

Právo, Jindřich Ginter

Kdo je u nás považován za chudého, se už jasně vyčíslilo. Podle statistiků je to milión osob s šesti, devíti tisíci korunami měsíčně na hlavu. Kolik ale musí mít Čech peněz, aby patřil mezi boháče?

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Jinými slovy, od jaké minimální hranice příjmů, úspor a investic banky člověku otevřou pozlacené dveře, za nimiž jsou mimořádně levné úvěry bez poplatků navíc?

Záleží případ od případu, kolik u banky může bohatý člověk otáčet peněz. Výhradně investiční privátní banky, patřící obvykle úzké skupině osob, se jinak běžnými spotřebiteli vůbec nezabývají.

Chudý příbuzný mezi bohatými: 15 miliónů až 20 miliónů Kč

Nemají bankomaty ani přepážky, většina lidí je nezná ani podle názvu. Ale jsou tady. VIP klientovi v Česku otevřou dveře, když disponuje investicemi, nemovitostmi a úsporami v hodnotě alespoň 15 miliónů korun. A to je ještě spíše jako chudý příbuzný, byť už mezi bohatými.

V bohatších částech světa, než je Česko, bývá podle finančníků tato startovní hranice pro vstup do výběrové banky ještě v přepočtu o zhruba alespoň pět až deset miliónů korun vyšší.

Do lepšího bankovního kupé od sto tisíc měsíčně

Své výběrové bankovnictví ovšem mají i běžné banky. Podmínkou pro vstup do prémiového bankovnictví jedné z hlavních bank našeho trhu je minimální měsíční příjem sto tisíc korun měsíčně.

Jen pro představu: Plat nad 50 tisíc měsíčně má pouhých pět procent zaměstnanců. Dvě třetiny zaměstnanců nedosáhnou ani na celostátně průměrných 25 tisíc korun měsíčně.

Vstupenkou do lepší třídy jinak běžně dostupné banky jsou nejen pravidelné příjmy, ale i úspory a investice. Jejich součet musí pro premiérový přístup dosáhnout nejméně jeden milión korun.

Pro privátní bankovnictví, které je už opravdu vysokým patrem retailové banky (tzn. s drobnou klientelou - pozn. red.), musí klient mít desetinásobně vyšší bilanční sumy, tedy souhrny vkladů a úvěrů. Tam se již očekává úroveň alespoň 10 miliónů korun. Dohromady v prémiovém i privátním režimu má jen tento bankovní lídr na patnáct tisíc Čechů a jejich počet narůstá.

Velké peníze půjčují velmi levně 

Jedno však mají, co se bohaté klientely týče, všechny banky společné - čím více u nich máte v nejrůznějších podobách uloženo peněz, tím menší poplatky vám účtují v poměru k poskytované službě. Když si klient půjčuje peníze, tak čím je větší částka a čím větší bonita (souhrn příjmů a majetků), tím jsou tyto peníze levnější.

Dokonce v některých případech, kdy podnikatel má velké obraty, tak na překlenovací dobu mu peníze poskytnou víceméně i zdarma. Mnozí bohatí podnikatelé to pak dělají tak, že je půjčují dále jako nebankovní půjčku, ovšem za už vysoký úrok.

Za krize ještě lépe než před ní

Banky vyloženě jen pro bohaté teď navzdory vleklé krizi spolu se svými klienty pohádkově vydělávají - ještě více než před nástupem historicky rekordních pádů průmyslu, stavebnictví a dalších oborů.

„Rok 2012 byl pro nás nejlepším v historii, provozní zisk meziročně vzrostl 1,5krát,“ oznámila nedávno jedna z tuzemských výběrových bank. Čistý zisk jí pak meziročně narostl 2,5krát. V sumě znamenal přes miliardu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám